Ukrajinský pluk Azov používá americké smrtící zbraně už od léta 2015

zprávy

Navzdory oficiálnímu povolení prodeje amerických smrtících zbraní Ukrajině ze strany Spojených států až na konci roku 2017, tak americkými zbraněmi byl vyzbrojen pluk Azov již v létě 2015 a podle zjištění skupiny Bellingcat nejpozději v létě 2017.

Ukrajinský pluk Azov používá americké smrtící zbraně už od léta 2015
Vojáci z pluku Azov
10. ledna 2018 - 03:20

Specialisté a novináři skupiny Bellingcat, kteří připravují materiál o ukrajinském nacionalistickém pluku Azov zjistili, že dobrovolníci z pluku Azov používali americké smrtící zbraně již od léta 2017.

O tom, že dobrovolníci pluku Azov používají americké smrtící zbraně již od léta 2017 napsal na twitteru vedoucí projektu  pro východní Evropu a Eurasii Aric Toler.

"Hodně vzruchu bylo kolem souhlasu Spojených států o prodeji Javelinů Ukrajině, ale na frontě na Donbasu  pluk Azov používal americké smrtící zbraně už dříve,“ napsal na  #MinskMonitor Aric Toler.

Ilja Ponomarenko, novinář z KyivPost poznamenal, že "Azov používal americké zbraně už od  roku 2015“, ale Toler oponoval s tím, že, mluví o dodávkách z července 2017

Azovský prapor byl složen z dobrovolníků v Mariupolu v květnu 2014. Do konce roku byl Azov rozšířen na pluk a přesunul se z podřízenosti ministerstva vnitra pod Národní ukrajinskou gardu.

Pozoruhodné v této souvislosti je skutečnost, že Azov je znám tím, že v jeho řadách působí zcela otevřeně neonacisti. To svého času vedlo kanadskou vládu k zastavení výcviku tohoto praporu kanadskými instruktory.

V srpnu 2017 byla oznámena dodávka Javelinů americké výroby pluku "Azov" editorem "Censor.NO" Jurijem Butusovem.


20. prosince 2017 napsal Washington Post, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa poprvé umožnila prodej smrtících obranných zbraní na Ukrajinu. Bylo potvrzeno, že jde o prodej ostřelovacích pušek Barrett M107A1, střelivo a související příslušenství ve výši 41,5 milionu dolarů.

"Spojené státy se rozhodly poskytnout Ukrajině pro zvýšení obranných schopností systémy Javelin. Souvisí to s naším úsilím pomoci Ukrajině vybudovat dlouhodobě obrannou kapacitu, bránit její svrchovanost a územní celistvost a odvrátit další agresi," oznámila 27.prosince mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

3. ledna 2018 řekl ministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin, že americké zbraně budou použity pouze v případě provokací z ruské strany, nikoli jako útočné.

(rp,prvnizpravy.cz,world24,foto:karpathir)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif