Ukrajinští nacionalisté zapálili v Užhorodu maďarské kulturní středisko

zprávy

<< VIDEO >> Ukrajinští nacionalisté opět zaútočili na maďarské kulturní středisko v Užhorodu, kde došlo k požáru sídla KMKSZ.

Ukrajinští nacionalisté zapálili v Užhorodu maďarské kulturní středisko
Z místa činu
28. února 2018 - 06:20

"Úžasný proces" co se odehrává na Ukrajině, extremistické politické síly jsou na vzestupu, řekl k incidentu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Budova maďarského kulturního sdružení Transcarpathia (KMKSZ) v Užhorodě byla v úterý v zapálena. Oheň byl uhašen a policie vyšetřuje případ žhářství. V současné době úřady informovaly, že k případu mají málo informací.


 
Není známo, že by došlo k nějakému zranění osob a jak velká škoda byla způsobena. Již začátkem února došlo k neúspěšnému pokusu zapálit úřad KMKSZ Molotovovými koktejly.

„Zdá se, že zákony přijaté ukrajinským parlamentem, které velmi přísně omezují práva menšin, povzbuzují síly v Zakarpatí, které se neustále snaží zastrašit členy maďarského národního společenství,“ pokračoval  Péter Szijjártó.

„Je to nepřijatelné, pokud má Ukrajina vážný zájem o vstup do EU a NATO, musí být schopna udržet extrémisty pod kontrolou,“ zdůraznil ministr.

Ministr zahraničí zopakoval svůj návrh, aby pozorovatelé OBSE byli také na západní Ukrajině.
 
Útok proti menšinám ze strany ukrajinských nacionalistů není jediným, nedávno bylo napadenu ruské kulturní středisko v Kyjevě, na podzim byl napaden polský konzulát ve Lvově.

Radikálové z C14 napadli ruské centrum vědy a kultury v Kyjevě. Během útoku byly v budově děti z divadelního studia, které zkoušelo hru "Revizor". Celkem v budově bylo v té době přítomno asi 100 dospělých a dětí. Policie se sice dostavila na místo činu, ale navzdory tomu radikálové pokračovali ve vylamování dveří pomocí sochoru.

(rp,prvnizpravy.cz,karpathir,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?