USA jsou nervózní: Indie je dalším státem, který koupí ruské S-400

zprávy

Američtí kongresmani měsíce naléhali na Donalda Trumpa, aby rozšiřoval sankce proti Rusku a jeho obchodním partnerům a nyní je vidět jak jejich snaha ohrožuje partnery a spojence USA.

USA jsou nervózní: Indie je dalším státem, který koupí ruské S-400
Raketový systém S-400
11. dubna 2018 - 07:20

Stejně jako předchozí vláda Baracka Obamy, tak i současná americká vláda chce úzce spolupracovat s Indií, která by měla být ústředním pilířem americké politiky v Asii, neboť představuje demokratické hodnoty a hráz proti autoritářským systémům v regionu.

Ale sbližování USA a Indie také nemusí dopadnout tak, jak si přeje USA. Minulý týden při návštěvě Moskvy se indický ministr obrany dohodnul na urychlení nákupu sofistikovaného, vzdušného systému S-400. Smlouva byla původně podepsána v říjnu 2016, ale byla zbržděna hlavně kvůli cenám.

Erdogan a Putin se dohodli na ceně protiraketového systému S-400

Nákup zbraní z Ruska by mohl porušovat sankční zákon proti Rusku, který Trump neochotně podepsal v srpnu 2017. Zákon požaduje potrestání jakékoli země, která provede  "významné transakce" s obranným a zpravodajským sektorem Ruska.

Spolupráce mezi Indií a Ruskem v oblasti obrany  se datuje už od počátku studené války. Navzdory tomu, že Spojené státy se snažily, tak Indie se přiklonila směrem k Sovětům, zatímco její protivník Pákistán hledal spojenectví s USA. Asi 60 procent indické obranné techniky stále pochází z Ruska.

Od doby studené války indická ekonomika roste a USA se staly druhým největším dodavatelem zbraní pro Indii. Indie je partnerem USA,  který pomáhá řídit vzestup Číny, bojuje proti terorismu v jižní Asii a zajišťuje námořní bezpečnost v Indickém oceánu.

Přesto je tu ještě nějaká možnost pro USA. Indie žije v nebezpečném sousedství s jadernou Čínou a Pákistánem, s rivaly, s nimiž vedla války a má aktivní hraniční spory. Nejmodernější vojenské vybavení je příležitostí pro největšího dovozce zbraní na světě, a to zejména tehdy, když jeho nejdůležitější strategický konkurent, Čína, byla prvním zahraničním zákazníkem Ruska pro systém S-400.

Indie chce do značné míry posílit své hranice proti útoku. V podstatě defenzivní S-400 má poskytnout Indii jistotu, i když její ozbrojené síly čelí akutnímu nedostatku bojových letadel díky zpoždění při zadávání veřejných zakázek.

Jakákoli veřejná hrozba,  natož uložení sankcí,  vážně poškodí rostoucí strategické partnerství mezi USA a Indií. „Západní zásahy“ do  suverénních rozhodnutích Indie je již dlouho považováno za urážku, a to nejen díky koloniálním zkušenostem Indie, ale i k posledním americkým sankcím uloženým za jaderné testy prováděné v letech 1974 a 1998.

Tato omezení a existující kontroly dovozu obranných prostředků vyvolávají v Indii otázky ohledně spolehlivosti USA jako poskytovatele bezpečnosti. Množství aktivních hrozeb, kterým Indie čelí, může znemožnit nákup obranných prostředků a tím i rozhodování o životě a smrti.

Proto, než bude příliš pozdě, USA a Indie by měly spolupracovat, aby našly další způsoby, jak řešit obranné požadavky Indie. Pokud to není možné,  Indie údajně odmítla starší systém protiraketové obrany Patriot,  tak Kongres by měl poskytnout Indii výjimku ze sankcí. Povolení výjimek na základě celkového posouzení národní bezpečnosti je sotva neobvyklé podle amerických sankcí a obchodního práva.

Ještě lépe, zákonodárci USA by měli uvažovat o poskytnutí všeobecné výjimky všem spojencům nebo partnerům, kterých by se mohly dotknout protiruské sankce - od Indie až po Indonésii, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a Vietnam. V sázce je příliš mnoho….


(rp,prvnizpravy.cz,blombrg,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif