USA kritizují Nord Stream-2, chtějí evropský trh pro sebe

zprávy

Při návštěvě Polska americký ministr zahraničí kritizoval plánovaný plynovod Nord Stream-2, připomněl energetickou hrozbu ze strany Ruska vůči Evropě.

USA kritizují Nord Stream-2, chtějí evropský trh pro sebe
Rex Tillerson, americký ministr zahraničí
29. ledna 2018 - 06:20

Polsko dlouhodobě kritizuje plánovaný plynovod Nord Stream-2 z Ruska do Německa, nyní ministr zahraničí Rex Tillerson na tiskové konferenci během své návštěvy Polska hovořil o energetické hrozbě pro Evropu.

"Polsko a USA jsou proti Nord Stream-2, protože ohrožuje celkovou bezpečnost a energetickou stabilitu Evropy," uvedl Rex Tillerson.

Potrubí na mořském dně Baltského moře je součástí ruského plánu politizovat dodávky energie a podkopávat snahy Evropanů stát se méně závislým na ruských dodávkách plynu. Polský premiér Mateusz Morawiecki a ministr zahraničních věcí Jacek Czaputowicz rovněž zopakovali varování před závislostí na Rusku.

Polsko kritizuje projekt plynovodu z Baltského moře roky a obviňuje Německo z toho, že je sobecké. Nord Stream 2 je plánovaným dalším plynovodem z Ruska přes Baltské moře do Německa, který obchází Polsko a Ukrajinu. První plynovod Nord Stream již existuje.

Další tanker s ruským plynem připluje do USA během února


Ministr Tillerson, asi ale netuší, že v současnosti dovážejí tankery do Spojených států ruský zemní plyn. Ale nejspíše se slušnou přirážkou budou Spojené státy tento plyn dovážet zpět do Evropy s nálepkou „americký“.



Spojené státy naléhají na své spojence a partnery v Evropě již řadu let, aby snížily svou závislost na ruském zemním plynu. Spojené státy chtějí rozšířit svůj vlastní vývoz zkapalněného zemního plynu do zemí střední a východní Evropy. V červnu 2017 Polsko dostalo první zásilku z USA.


Tillerson přislíbil Polsku americkou podporu proti Rusku při své dvoudenní návštěvě Polska.

"Polsko je báječný a demokratický spojenec Spojených států," řekl pro vládní polský televizní kanál TVP Info Tillerson.

(rp,prvnizpravy.cz,br,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif