USA varovaly Turecko před následky nákupu S-400!

zprávy

Spojené státy vyzvaly Turecko, aby opustilo nákup ruského protiletadlového raketového systému S-400, nebo budou proti Ankaře uloženy sankce, napsal Haberturk s odvoláním na zdroje ve Washingtonu.

USA varovaly Turecko před následky nákupu S-400!
Ruský protiraketový systém S-400
27. února 2018 - 11:05

V turecké publikaci se uvádí, že nejmenovaný americký úředník vyjádřil znepokojení kvůli koupi Tureckem ruský protivzdušná a protiraketové systémy, protože mohou „nepříznivě ovlivňovat provozní slučitelnosti NATO“, a připustil, že s ohledem na nedávno přijatý zákon americký Kongresem, možnost uvalení sankcí proti Ankaře.

„Chceme Turecku pomoci najít lepší alternativu k naplnění jeho potřeb v oblasti obrany," uvedl úředník.

Ankara kličkuje mezi Východem a Západem


Předtím turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu označil za nepřijatelný jazyk hrozeb kvůli nákupu S-400, s tím, že Ankara původně plánovala koupit systémy protivzdušné obrany od spojenců v NATO, ale „vždy byly nějaké problémy“. V této souvislosti zahájilo Turecko jednání s dalšími zeměmi a v prosinci 2017 podepsalo s Ruskem dohodu o dodávce systémů protivzdušné obrany.


Ankara koupí dvě baterie, které budou obsluhovány tureckým personálem. Dále se strany dohodly na technologické spolupráci při vývoji protiletadlových raketových systémů v Turecku.

(kou, prvnizpravy.cz, haberturk.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif