V Afghánistánu se nic moc neděje, jenom další výbuch a další mrtví

zprávy

Bez většího mediálního humbuku v Českomoravsku proběhla zpráva o tom, že v pondělí 14.ledna v Kábulu vybuchla zajímavá tálibánská performance: Pyrotechnický instalatér se vyhodil do vzduchu a vzal do islámských věčným lovišť s sebou nejméně 4 lidi.

V Afghánistánu se nic moc neděje, jenom další výbuch a další mrtví
Ilustrační foto
18. ledna 2019 - 07:20

Čtyři mrtví, to je všední důsledek výbuchu. Charakter performance získal výbuch naplánováním místa, kde k výbuchu došlo, aby dostal umělecký charakter, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Umělecký charakter získá nějaký pečlivě připravený akt tím, že dosáhne netradičního (a díky režisérské pečlivosti tzv. performančního) pozoruhodného komunikačního a sociálního dopadu. To se potvrdilo, když součástí výbuchu bylo dalších nejméně 113 zraněno.

Diváků události - zraněných - bylo samozřejmě daleko více, protože jsou evidováni pouze ti, kteří vyhledali lékařkou pomoc a byli zaznamenáni v systému. Řada lehce zraněných byla ošetřena průběžně na místě bez evidence v rámci akutní pomoci v místě výbuchu.

Proto píši o události jako o performanci – o určitém typu uměleckého dění/události. Protože vyvolat velkou katastrofu je také uměním. Jde svým způsobem jenom o to, co v jiných souvislostech se nazývá třeba i aktivistické umění, politické umění atd. Jde o to zaujmout a předat poselství. Jakékoliv…

Cizinci trestají Afghánce

První informace o výbuchu se v afghánských médiích  objevila např. v Khaama Press večer v 20.02 hod. K výbuchu náklaďáku naplněného výbušninou došlo po 19. hodině. Performance proběhla poblíž sídliště či obytné zóny či chráněné zóny či zelené zóny pro cizince zvané Green Village.

Tato smrtonosná umělecká činnost byla velmi efektivní, protože výbuch nepotrestal cizince, ale především místní Afghánce v okolí. Byl to velký vzkaz místnímu obyvatelstvu, aby vyhnali cizáky ze svého města, protože přítomnost cizinců škodí jejich zdraví.

„Zelená vesnice“ cizinců se nachází mezi běžnou zástavbou. Dva dny po útoku se objevilo zajímavé hodnocení události na www.tolonews.com: Při útoku bylo mnoho místních obyvatel zraněno, někteří zabiti a mnoho domů zničeno. Proč k tomu došlo? Přeci proto, že tam o pár metrů dále bydleli cizinci.
Útok tedy byl úspěšný: Po smrtícím bombovém útoku místní obyvatelé žádají státní orgány, aby z Greenhouse Village cizince přestěhovala někam jinam. Prostě pryč s cizinci z obytné zóny.

Vzkaz tisíců skleněných střepů

Tálibánská performance zaujala místní obyvatele v okolí především tlakovou vlnou. Výbuch byl tak silný, že zničil většinu nedalekých domů. Výbuch vyrval sklo z oken na vzdálenost pár kilometrů. Nelze se divit tomu, že mnoho lidí bylo zraněno sklem z rozbitých oken. Výbuch  byl slyšet téměř v celém Kábulu

Např. v jedné rodině bylo zraněno 14 lidí. „Maryam, která je devět měsíců stará a nejmladší člen rodiny, utrpěla zranění hlavy. Její matka Wahida, která také utrpěla zranění, odnesla dceru Maryam do nemocnice. „Rozbité sklo se přehnalo (přelilo) přes nás. Já, mé čtyři dcery, můj manžel, můj otec a matka, která také utrpěla zranění, a jejich šest dcer, utrpělo mnoho zranění, " řekla Wahida.

Jiný místní obyvatel Hayatullah, řekl, že jeho bratr se před čtyřmi měsíci oženil, ale dlouho se toho netěšil, protože byl zabit při pondělním výbuchu. „Vytáhl jsem bratra a zatřásl jsem s ním, ale nehýbal se. Když jsem ho otočil, uviděl jsem proč - jeho obličej, jeho tvář byla roztříštěna, "řekl.

Tato dvě svědectví obyvatel vybraná z médií představují jenom drobné kapky strašlivé frustrace místních Afghánců.

Výbušný vzkaz vytvářející z tisíců skleněných střepů ostré nože bodající do lidských těl byl skutečnou performancí – uměleckým dílem v rozsahu mnoha kilometrů ukazující bezmocnost oficiální kábulské vlády a hloubku kruté pasti, ve které se ocitli cizinci.


Cizinci ven!

V Kábulu k útoku došlo v 9. policejním sektoru (obvodu). Není to poprvé, co místní obyvatelé požádali vládu o přesun zahraničních sídel z obytných oblastí.

V listopadu byl v tomto sektoru napaden další „kemp“ umístěný v průmyslovém parku. Byl napaden podobným způsobem jako oblast Green Village. Výbušniny napěchované do vozidel zničily nedaleké továrny a způsobily milionové škody. Místní obyvatelé a podnikatelé požádali vládu o přemístění cizinců z oblasti jinam.


Vraťme se k pondělnímu výbuchu.

„Lidé ztratili všechno co měli. Kvůli tomuto kempu (táboru, sídlišti) každý dům utrpěl škody za stovky tisíc afghání – AFN (místní měna, 1 euro - 86.30AFN podle kurzu z 13.1.2019), byli zabití mladí z jednoho z domů," řekl Zamarai, místní obyvatel.

Jiný rozzlobený místní obyvatel Mohammad Azim varoval, že by hnízdo cizinců zapálil, pokud nebude odstraněn z jejich čtvrti.

"Budeme zde stále jako v ohni. Každý rok kvůli útokům trpíme ztrátami, "řekl Azim. Ghulam Dastgir, jiný místní obyvatel, jehož dům byl při útoku zničen, řekl, že strávili celou noc třesoucí se zimou a bezmocí. „Celá rodina strávila noc v chladném počasí. Teď jsem přinesl plastové folie na zakryty oken a děr," řekl.

V podobně zoufalých situacích se objevují Afghánci velmi často po celé zemi. V okolí všech oficiálních vládních budov, policejních stanic, vojenských hlídkových stanovišť jsou lidé v ohrožení. Neví, kdy se co stane. K tomu náhlé nájezdy a kontroly tálibánských komand na silnicích a dálnicích.

V některých oblastech i na několik dnů způsobili Tálibánci zablokování hlavní příjezdové tepny do oblastního městského centra v oblastech ovládaných vládou. To vše lze s jistou nadsázkou všechno brát jako pobídky jednotkám NATO, aby to konečně po 17 letech v Afghánistánu zabalily.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif