V Kyjevě vyzvali Zelenského „veřejně přísahat" nacionalistům!

zprávy

Ředitel ukrajinského Institutu národní paměti Vladimir Vjatrovič varoval, že zvolený prezident Vladimir Zelenskij začne prudce ztrácet podporou Ukrajinců po nástupu do funkce.

V Kyjevě vyzvali Zelenského „veřejně přísahat" nacionalistům!
Vladimir Zelenskij, zvolený prezident Ukrajiny
14. května 2019 - 11:04

Ve vysílání „kanálu 5“ uvedl, že Zelenskij vyhrál prezidentské volby kvůli „mlčení", a že se vyhnul konkrétizacím v řadě klíčových otázek během volební kampaně.

„Tajemství úspěchu Zelenského je mlčení: „Mlčeti zlato – to je přesně on. Ale tato vynikající strategie fungovala ve volbách, ale nebude fungovat, když nastoupí do úřadu, protože bude nucen podniknout nějaké konkrétní kroky,“ řekl Vjatrovič.

Podle něj pro Zelenského hlasovali naprosto rozdílní lidé - ti, kteří byli proti Porošenkovi mezi nacionalisty a těmi, kteří chtěli sblížení s Ruskem. A teď, každé z jeho rozhodnutí rozdělí část jeho voličů, a on ztratí podporu lidí.


Kromě toho Vjatrovič řekl, že ukrajinští nacionalisté jsou připraveni kritizovat Zelenského, pokud podnikne kroky proti zákonu o ukrajinském jazyce, nedávno prošel parlamentem. Ředitel institutu národní paměti proto vyzval prezidenta, aby „veřejně přísahal věrnost nacionalistům“.

Dodal rovněž, že Zelenského „mlčenlivá“ strategie mu nepomůže ve volbách do Nejvyšší rady, protože v té době bude muset přijmout řadu opatření jako prezident. V důsledku toho ztratí velkou část svých voličů, a proto jeho strana „Služebník lidu“ může ve volbách na podzim roku 2019 čelit velkým problémům.

Ve druhém kole ukrajinských prezidentských voleb Vladimir Zelenskij zvítězil s podporou 73,22 procenta voličů, zatímco jeho soupeř, současný prezident Petro Porošenko získal pouze 24,45 procenta.

(kou, prvnizpravy.cz, 5kanal, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif