V případě dánského souhlasu bude Nord Stream-2 dokončen za měsíc

zprávy

Ruský energetický gigant Gazprom uvedl, že jeho plynovod Nord Stream 2, který má zásobovat Evropu plynem, by mohl obejít dánské vody, pokud Kodaň bude nadále odmítat povolení.

V případě dánského souhlasu bude Nord Stream-2 dokončen za měsíc
Z výstavby plynovodu
3. října 2019 - 07:20

Hlavní překážkou téměř dokončeného projektu je získání dohody s Dánskem, aby plynovod  v Baltském moři mohl překročit dánskou výlučnou hospodářskou zónu.

„Pokud to Dánsko neschválí ... půjdeme podle dánské ekonomické zóny," řekl předseda Gazpromu Viktor Zubkov na moskevském energetickém fóru.

„Pokud Dánsko odepře povolení, bude projekt nákladnější a bude trvat déle,“ uvedl a kritizoval kodaňský postoj, protože plynovod poskytne „plyn pro celou Evropu“.

Výstavba plynovodu vyvolala obavy z rostoucí závislosti západní Evropy na ruském plynu.

Rovněž plynovod vzbuzuje obavy, že Moskva bude schopna zvýšit tlak na Ukrajinu, protože Evropa bude méně závislá na zemi, pokud jde o dodávky.

Zastánci plynovodu - v čele s Německem, největší ekonomikou EU - tvrdí, že plynovod bude poskytovat spolehlivé dodávky za přijatelnou cenu.

Gazprom v úterním prohlášení prohlásil, že plynovod je z 83 procent dokončen a bylo položeno už více než 2 000 kilometrů.

„Dosáhli jsme prakticky… dánské ekonomické zóny,“ řekl Zubkov a dodal, že pokud Kodaň dá zelenou, mohl by být projekt dokončen „za čtyři až pět týdnů“.


Ruský ministr energetiky Alexander Novak na stejném fóru uvedl, že stále počítá s udělením dánského souhlasu.

„Nevidíme žádný základ, který by takové povolení nedal,“ řekl Novak.

Polovinu projektu 9,5 miliard euro (10,6 miliard USD) financuje společnost Gazprom a zbytek pokrývají nákladů  její evropští partneři: německá Wintershall a Uniper, anglo-nizozemský Shell, francouzská Engie a rakouská ÖMV.

Americký prezident Donald Trump hrozí, že zasáhne Nord Stream 2 a ti, kteří jsou k němu vázáni sankcemi, tvrdí, že Německo se stalo  "rukojmí Ruska".

(rp,prvnizpravy.cz,thelocal,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif