Ve Středomoří posiluje ruské loďstvo, chce zabránit chemickým útokům

zprávy

Nejméně deset ruských válečných lodí a dvě ponorky jsou umístěny ve východním Středomoří, je to největší ruské uskupení od doby, kdy Rusko na žádost Sýrie zasáhlo do bojů v Sýrii.

Ve Středomoří posiluje ruské loďstvo, chce zabránit chemickým útokům
Ruská ponorka Dmitrij Donskij
30. srpna 2018 - 03:20

Většina ruských válečných lodí je vyzbrojena raketami Kalibr s dlouhým dosahem, které by mohly být použity k útoku na pozemní cíle na podporu syrských vládních sil při útoku na Idlib.

Ruské námořní uskupení zde může být také umístěno, aby odradilo Spojené státy a jeho spojence před zasahováním do  bojů o Idlib.

25.srpna se fregaty Černomořské flotily, „Admirál Grigorovič“ a „Admirál Essen“  přesunuly ze Sevastopolu  do Středozemního moře.




John Bolton, americký poradce pro národní bezpečnost, minulý týden varoval, že Spojené státy budou "velmi silně" reagovat, kdyby syrský režim znovu použil chemické zbraně.

O několik dní později ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že má důkazy o tom, že džihádisté v Idlibu plánovali zahájit útok chemickými zbraněmi, aby se podařilo zatáhnout západní státy do útoků na syrský režim.


Osvobození  Idlibu od bojovníků Islámského státu  znamená začátek závěrečné fáze boje povstalců proti syrskému režimu, která trvá od roku 2011.
 
Avšak útok na provincii, kde v současné době žije asi 2,5 milionu lidí, může být obtížnějším problémem než předchozí útoky. Rusko je proto znepokojeno otázkou zachování partnerských vztahů s Tureckem, které se obává přílivu uprchlíků po vypuknutí bojových akcí v Idlibu.

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že je ve styku s povstaleckými skupinami v Idlibu, kde diskutují o možnosti kapitulace.

(rp,prvnizpravy.cz,thetelegraph,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif