Verheugen: Obvinění proti Moskvě jsou stejné jako lži USA proti Iráku

zprávy

Bývalý evropský komisař Günter Verheugen přirovnal obvinění proti Rusku v případě otravy v Salisbury ke lžím amerických a britských vlád o přítomnosti jaderných zbraní v Iráku.

Verheugen: Obvinění proti Moskvě jsou stejné jako lži USA proti Iráku
Günter Verheugen, bývalý eurokomisař
30. března 2018 - 03:20

"Připomínám příklad, protože jsme nyní závislí především na zpravodajských informacích, že to nebylo tak dávno, co britské a americké vlády lhaly celému světu: záměrně lhaly, aby ospravedlnily invazi do Iráku, " řekl bývalý eurokomisař.

"Názor, podle kterého jsou Putin a Rusové zodpovědní za všechno bez pochybností, je otravou myšlenek, která se musí zastavit," dodal Günter Verheugen.

Verheugena pochválil bývalý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který na twitteru napsal, že Günter Verheugen „prokázal odvahu a chladnou hlavu".

Agent Skripal chtěl zpět do Ruska, Britové mu ale vystavili stopku

Sociálně demokratická strana Německa (SPD) stále více kritizuje Berlín za nové protiruské sankce přijaté po otrávení bývalého špióna Sergeje Skripala, píše Bild. Místopředseda SPD Ralph Stegner odsoudil vyhoštění ruských diplomatů. Podle něj to není zdaleka nejvhodnější rozhodnutí. Politik se obává, že po něm začne "kaskáda eskalací", "což nám může ublížit."

Přestože Stegner chápe úsilí o solidaritu s Británií v EU a NATO, tak by chtěl vidět na stole "konečně konkrétní důkazy" o ruské odpovědnosti.

Západní hodnoty vyznávají zásadu, že "samotné vystoupení a věrohodnost nestačí k usvědčení". V popředí musí vynaložit úsilí na objasnění případu a zachování schopnosti mluvit s Ruskem.


(rp,prvnizpravy.cz,bild,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif