Wagenknechtová: Na summitu G7 musí být Rusko u jednacího stolu!

zprávy

Ochota Západu zapojit se do dialogu s Ruskem je omezená. Také na setkání ministrů zahraničí G7 v Torontu se mluví pouze o Rusku, ale ne s Putinem. Německé opoziční strany to považují za špatné - protože mír je "jen možný s Ruskem".

Wagenknechtová: Na summitu G7 musí být Rusko u jednacího stolu!
Sarah Wagenknechtová, předsedkyně Die Linke
23. dubna 2018 - 03:20

„Jestli Západ vážně chce návrat ke konstruktivnímu dialogu s Ruskem, tak teď bude ta pravá příležitostí. Z G7 by měly být znovu G8,“ řekla předsedkyně Die Linke Sahra Wagenknecht.

„Je užitečné stabilizovat dialog s Ruskem a lépe strukturovat. Proto G7 plus 1 bude ve správném formátu,“ řekl místopředseda parlamentního klubu FDP Alexander Graf Lambsdorff.

Dnes ministři zahraničí G7 v Torontu zahájili první dva dny porad, které se mimo jiné budou týkat i konfliktů v Sýrii a na Ukrajině. Bez Ruska to ale není řešitelné. Ruský ministr Sergej Lavrov nebyl pozván, naopak kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová pozvala ukrajinského ministra zahraničí Pavla Klimkina.

Formát rozhovorů předních západních průmyslových zemí existuje od roku 1975, nejdříve jako G6, později s Kanadou G7 a v roce 2002 bylo přijato Rusko jako právoplatný člen do G8, v roce 2014 bylo Rusko vyloučeno kvůli bojům na Ukrajině a anexi Krymu.


Oba politici Wagenknechtová a Lambsdorff také řekli, že by Lavrov měl být pozván na zasedání ministrů zahraničních věcí.

„Nejpozději na summitu Rusko musí znovu sedět u stolu,“ dožadovala se Wagenknechtová, "protože mír v Evropě a také na Středním východě je možný pouze s Ruskem."

Summit G7 proběhne 8. a 9. června v kanadském Charlevoixu. Lambsdorff by také považoval za užitečné, kdyby tam byl Putin. "Pokud říkáte, že by Rusko tam mělo být znovu, samozřejmě to platí pro všechny úrovně, včetně summitů."

Po vojenském úderu, zejména Francie a Německo zahájily diplomatickou ofenzívu, která by měla vést k jednání s Ruskem a v konečném důsledku k mírového procesu pod záštitou Organizace spojených národů. Způsob jak, je stále zcela nejasný.

Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas přiletěl do Toronta pozdě v sobotu večer. Před svým odletem znovu trval na konstruktivním příspěvku Ruska v konfliktu v Sýrii.  "Naléhavě potřebujeme politické řešení tohoto příliš dlouhého konfliktu," řekl Maas.

V Torontu bude jednání o Sýrii a Ukrajině, o  jaderných sporech se Severní Koreou a Íránem, konflikt mezi Izraelem a Palestinci, Myanmar, Venezuela, jakož i na téma rovnosti žen a mužů. Kromě sedmičkového formátu je plánováno čtyřstranné setkání USA, Francie, Velké Británie a Německa. USA jsou zastoupeny výkonným tajemníkem Johnem Sullivanem. Určený nástupce za Rexe Tillersona Mike Pompeo musí být ještě potvrzen Senátem USA.


(rp,prvnizpravy.cz,ntv,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif