Welt: Dědictvím Merkelové bude prakticky nekontrolovatelné Německo!

zprávy

Angela Merkelová zanechá nejednoznačný odkaz a je nepravděpodobné, že konec jejího funkčního období kancléřky bude klidný a stabilní, uvedl korespondent Die Weltu Michael Stürmer.

Welt: Dědictvím Merkelové bude prakticky nekontrolovatelné Německo!
Angela Merkelová, německá kancléřka
7. listopadu 2018 - 04:20

Její vyčkávací taktika přestala fungovat, rozhodnutí o uprchlících bylo neúspěšné a nyní se mocenské centrum v Německu rozpadá, občané jsou depresi a sousedé jsou ohromeni, jak rychle se země stala téměř neovladatelnou.

Nastaly problémy s Německem, napsal korešpondent německých novin Die Welt, Michael Stürmer. Zatím je kancléřka Angela Merkelová stále v centru moci, ale bude současný systém fungovat i po ní?

Podle autora je největším uměním aplikované politiky převrátit porážky na vítězství a Merkelová se projevila jako mistr těchto tahů. Angela Merkelová vejde do dějin demokracie v Německu a Evropě jako dvojitá bytost, protože se jí podařilo pečlivě a opatrně lavírovat mezi velkými nápady a obecnými koncepcemi, uvedl novinář.

Nicméně takovéto taktické manévrování, vyčkávání a ostražitost ještě nepředstavují strategii, zdůraznil autor. Nicméně, podle jeho pozorování, je Merkelová je také schopna činů jiného druhu. Obvykle s tím nebyla učiněna individuální rozhodnutí, existují však výjimky z tohoto pravidla. Nejzávažnějšími důsledky v tomto smyslu byla migrační politika kancléřky: otevřené hranice, nekontrolovatelné mediálních zprávy vytvořily podvodný dojem, že Německo je zemí mléčných řek a medových břehů, napsal Michael Stürmer.


Bylo to počátkem září 2015. Výsledkem je, že německá kultura pohostinství narazila na skutečnou migraci národů, vyvolávající paniku, zmatenost, strach, utrpení, odcizení a pocit ohrožení. Toto všechno umožnilo růst pravicové opozice za podpory občanů při hledání bezpečnosti před změnami v sociálním a morálním klimatu v zemi. V důsledku toho byla klasická tichá dohoda mezi obyvatelstvem a vládou - „držíme se a vy poskytujete ochranu ve všech sférách života" - na  dlouhou dobu zničena, poukázal Die Welt.

Merkelová se snažila tuto nepřijatelnou situaci obrátit k lepšímu a přijala pozici kritického pozorovatele, ale ne klíčové postavy ke všemu, co se děje. Díky tomu může dokonce opravdu doufat, že zůstane paní situace, byť ne na neomezenou dobu.

Její krizové řízení vypadá promyšleně, ale sotva může poskytnout spolehlivý „most", který by vedl ke konci mandátu Merkelové coby kancléřky v roce 2021, tvrdí německý novinář. Historie ukázala, že v Německu vládnou politické strany. Merkelová obvykle našla pomoc v čekání a umožnění, aby situace uzrála, uvedl autor. Současná krize však má svou vlastní dynamiku a jednou přijde okamžik, kdy se všechny smlouvy a sliby změní na cáry papíru.


Stabilita, která je již dlouhou dobu charakteristickým znakem německé politiky, nemůže být tímto způsobem zajištěna. Když je jedno mocenské sílo v rukou předsedy vládnoucí strany a druhé je soustředěno v kanceláři kancléře, tyto síly se začínají vzájemně střetávat a stavět proti sobě. Voliči to hněvá a sousední státy jsou ohromeny, jak málo stačí udělat velkou zemi prakticky nezvládnutelnou, zdůraznil Die Welt.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif