Welt: Erdogan hrozí, že otevře uprchlíkům vrata do Evropy!

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil Evropské unii, že otevře dveře migrantům do Evropy, pokud jeho země nedostane další podporu EU pro přijímání uprchlíků.

Welt: Erdogan hrozí, že otevře uprchlíkům vrata do Evropy!
Ilustrační foto
7. září 2019 - 10:10

Podle německých novin Die Welt Erdogan neustále obviňuje EU z nedostatečné pomoci a vyžaduje, aby Evropané splnili své závazky. Nyní řekl, že za účelem získání nezbytné podpory může být Ankara nucena pustit přistěhovalce do Evropy.

Pokud nebude vytvořena bezpečnostní zóna dohodnutá se Spojenými státy v severní Sýrii, bude Turecko „nuceno otevřít své dveře“, varoval Erdogan při čtvrtečním projevu v Ankaře. Pokud Evropa jeho zemi neposkytne další pomoc, Turecko již nebude schopno tuto zátěž nést, uvedl prezident.

„Co se týče sdílení břemene přijímání uprchlíků, které jsme přijali jako hosty, nedostali jsme potřebnou podporu od světa a především od Evropské unie," zdůraznil Erdogan. „Abychom  ji získali, možná, budeme nuceni to udělat."


Jak publikace připomíná, na začátku srpna se Turecko dohodlo se Spojenými státy na vytvoření bezpečnostní zóny podél turecké hranice s kurdskými územími v severní Sýrii. Tyto oblasti jsou pod kontrolou kurdských národních sebeobranných sil, ve kterých Ankara vidí hrozbu kvůli jejich úzkým vazbám s kurdskou Stranu práce. Spojené státy naopak podporují kurdské milice v Sýrii v boji proti džihádistům.

Ankara chce využít plánované bezpečnostní zóny, aby tam usadila část 3,6 milionu syrských uprchlíků před občanskou válkou žijících v Turecku. Erdogan nyní prohlásil, že cílem Turecka je usadit na těchto územích „nejméně jeden milion“ Syřanů. Jeho vláda se obává, že nedávná ofenzíva syrské vlády na poslední baštu povstalců v Idlibu povede k nové vlně uprchlíků do Turecka.

EU podporuje Turecko při zásobování syrských uprchlíků, uvedly německé noviny. Podle dohody s EU o uprchlících z března 2016 se Brusel zavazuje zaplatit Turecku v průběhu let 6 miliard eur. Erdogan však EU pravidelně obviňuje z nesplnění svých slibů a hrozí, že dohodu ukončí. Ve čtvrtek uvedl, že Turecko vynaložilo na uprchlíky 40 miliard dolarů, ale zatím do EU obdrželo pouze 3 miliardy eur, uvedl Die Welt.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?