Welt: Odstoupení od INF bude pro Washington „výstřelem do vlastní nohy"!

zprávy

Spojené státy riskují, že prohrají na všech frontách v případě stažení ze Smlouvy o likvidaci raket středního a malého doletu (INF), napsal Die Welt. Obvinění americké strany proti Rusku nejsou přesvědčivá.

Welt: Odstoupení od INF bude pro Washington „výstřelem do vlastní nohy"!
Ruská křídlatá raketa
23. října 2018 - 04:20

Eskalace napětí s Moskvou může dokonce ještě více rozeštvat Washingtonu s Evropou, která nechce nasadit americké zbraně na své území. Kromě se toho v publikaci zdůrazňuje, že americká armáda nemá v současnosti žádné analog ruské raketě „Novator 9M729".

Americká hrozba stažení smlouvy INF nebyla překvapením, uvedl Die Welt. Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton je již dlouho znám svým kritickým postojem k dohodám o kontrole zbraní. „Nedovolíme takovou situaci, kdy Rusko může nasadit zbraně, které porušují smlouvu, a my to neuděláme," citovala publikace slova poradce amerického prezidenta.

Bolton se odvolával na nasazení ruských raket „Novator 9M729“ (SS-C-8 podle klasifikace NATO), což podle jeho názoru porušuje podmínky INF ve smyslu doletu střely. Přičemž neexistují přesná otevřená data o charakteristikách těchto střel. Z toho vyplývá, jak Die Welt poznamenal, že pokud se Spojené státy stáhnou ze smlouvy, objeví se opět před světovou veřejností ve špatném světle, neboť jejich důkazy jsou velmi neprůkazné. Viníkem z porušení smlouvy se v tomto případě budou považovat Američané, zdůraznil Die Welt.


Publikace k tomu vykresluje paralelu s nedávnou minulostí spojenou s otravou Skripala, kdy Spojené státy také urychleně obviňovaly ze všeho Moskvu, aniž by měly nějaké závažné důkazy.
 
Trumpovo chování by mohlo Rusko tlačit k „vojenským a technologickým protiopatřením", citoval Die Welt slova ruského náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova. Podle publikace je zdrženlivá reakce Moskvy způsobena skutečností, protože Rusové vědí, že Spojené státy prohrají, pokud bude dohoda zrušena, a to nejen diplomaticky, ale i vojensky.
 
V současné době americká armáda nemá raketu srovnatelnou s charakteristikou 9M729. A i kdyby Američané uspěli v jejím rozvoji, otázka umístění zůstane otevřená. Die Welt poznamenal, že Evropané, Japonci nebo Jihokorejci pravděpodobně nebudou rádi, že na jejich území budou mít americké střely. K potvrzení deník uvedl skutečnost, že kromě Velké Británie žádná evropská země nepodpořila záměry Trumpa.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif