WSJ: MS 2018 rozbíjí stereotypy o Rusích v očích cizinců!

zprávy

Světový pohár v roce 2018 představuje velké množství překvapení jak na fotbalovém hřišti, tak i mimo něj, přiznal americký deník The Wall Street Journal.

WSJ: MS 2018 rozbíjí stereotypy o Rusích v očích cizinců!
Ilustrační foto
5. července 2018 - 11:05

A poznamenal, že Mistrovství světa 2018 rozbíjí nejen stereotypy o Rusku mezi cizinci, což ukazuje prvotřídní infrastrukturu, dokonalý výcvik a vstřícnost lidí, a udivuje samotné Rusy.

Takže současní mistři světa německého týmu se neprobojovali ze skupiny a ruský tým porazil španělský tým. Kromě toho je turnaj sám o sobě stále „překvapivě hladký", takže zanechává u téměř milionu turistů příjemné dojmy z Ruska.
 
Americké noviny přitom uznaly, že pobyt v Rusku v roce 2018 převážně překonává očekávání hostů. A to především skutečností, že olympiáda v Soči byla kazena mnoha problémy: od rozbitých klik dveří, státem podporovaný dopingový systém, jakož i kvůli složité politické situaci v předvečer šampionátu. Kromě toho existovaly obavy ohledně úrovně bezpečnosti a dopravní infrastruktury v zemi.
 
Ovšem skutečnost, že Světový pohár v Rusku probíhá velmi hladce, není náhodou. Přípravy na Světový pohár v roce 2018, jejichž cílem bylo „legitimovat téměř dvě desetiletí vlády Putina a zlepšit hrozivý mezinárodní obraz Ruska", trvaly řadu let.
 
„Atmosféra je naprosto úžasná. V naší zemi nikdy nebylo tolik hostů. Je to úžasné," říká Alexej Sorokin, generální ředitel organizačního výboru pro přípravu a provedení ruského mistrovství světa ve fotbale 2018.


The Wall Street Journal uvedl, že World Cup 2018 láme nejen stereotypy o Rusku mezi cizinci, což ukazuje prvotřídní infrastrukturu, dokonalý výcvik a vstřícnost lidí, a udivuje samotné Rusy.
 
Rusko vynaložilo 12 miliard dolarů na přípravu na mundialu a posílilo finanční prostředky nejen na výstavbu stadionů a letišť, ale také na zakrytí chudoby a stagnaci ruského hospodářství (to je zvláštní poznámka, protože Rusko vykazuje půl druhého roku pozitivní růst HDP – pozn. red.).
 
Publikace uvádí, že celá řada změn, jako je nové letiště v Samaře, stejně jako na oprava silnice spojující město na Volze s jiným místem konání Světového poháru 2018 Kazaní, kvalitativně zlepšuje životy místních obyvatel. Nicméně další změny, včetně pokusu o vyřešení problému volně pobíhajcích psů v krátkém čase, vyvolaly rozsáhlou kritiku veřejnosti.
 
Tak nebo tak jsou v době mistrovství světa ruské ulice naplněné sváteční atmosférou, Rusové opustili svoji obvyklou ‚sociální zdrženlivost‘, srdečně vítají hosty z celého světa, a policie změkčila postoj k otázkám, jako je veřejné pití alkoholických nápojů.
 
Nicméně mnoho Rusů je skeptických ohledně změn, ke kterým došlo v zemi. „Už jsem to viděl v Soči: usmívající se policisty, přátelští taxikáři, zdvořilí úředníci. O měsíc později se vše vrátilo do normálního stavu," cituje publikace moskvana Dmitrije Perlina.
 
Za nejpravděpodobnější příčinu euforie, která zachvátila Rusy, považuje The Wall Street Journal postup ruského týmu Mistrovství světa, jehož šance na úspěch byly před startem šampionátu hodnoceny velmi nízko.
 
Tentokrát však ruský tým dával svým fanouškům důvod k oslavě, když vstoupil do čtvrtfinále Světového poháru poprvé od roku 1970. Nicméně ruská vláda urychleně využila okamžik, aby zintenzivnila potlačení nesouhlasu a podpořila nepopulární reformy. Nicméně, navzdory skutečnosti, že v důsledku těchto opatření úroveň podpory Vladimira Putina v zemi klesla, publikace věří, že všechny tyto problémy zůstaly ve stínu ruského fotbalového svátku.

 
Zároveň se fotbal začíná objevovat i mimo Rusko. Takže navzdory skutečnosti, že švédští politici zamýšleli bojkotovat Světový pohár v roce 2018, ministryně zahraničí Margot Wallströmová se náhle rozhodla podpořit švédský národní tým osobní přítomností.
 
Wall Street Journal konstatuje, že se stále více fanoušků z celého světa snaží dostat do Ruska. A ti, kteří již měli možnost navštívit zemi, jsou vděční za srdečné přijetí. Takže po setkání anglických a kolumbijských národních týmů fanoušci těch druhých skandovali v moskevském metru: "Rusko, děkujeme!"

(kou, prvnizpravy.cz, wsj.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?