WSJ vyzývá USA rozpoutat s Ruskem novou studenou válku v Arktidě!

zprávy

Rusko využívá arktický prostor pro vojenské a ekonomické účely a globální oteplování může dále posílit jeho pozici.

WSJ vyzývá USA rozpoutat s Ruskem novou studenou válku v Arktidě!
Ilustrační foto
3. ledna 2018 - 11:04

Proto bývalá americká náměstkyně ministra zahraničí Paula Dobrianská v článku pro The Wall Street Journal naléhala, aby západní země usilovaly o posílení v Arktidě a čelily „hrozbám z Ruska“.

Arktida je mimořádně důležitá oblast pro celosvětový obchod a národní bezpečnost, napsala Paula Dobrianská. Podle ní Rusko nyní zvyšuje svůj vojenský potenciál v regionu, což znamená, že USA společně s NATO potřebují vyvinout novou strategii chování.

Vladimir Putin hovořil hodně o tom, jaké hrozby nesou americké ponorky v Arktidě, a mezitím Ruskem používá vody Severního ledového oceánu jako základnu pro své ponorky s balistickými raketami - klíčovým prvkem ruských strategických jaderných sil - a má v úmyslu rozšířit s nimi  související infrastruktury. Za tímto účelem byl vytvořeno Spojené strategického velení „Sever“ a rozhodnutí o nákladných projektech na výstavbu nových letišť, přístavů, komponentů obrany a vojenských jednotek, stejně jako provádět další cvičení.

Arktida je pro Rusko rovněž zdrojem přírodních zásob. Takže podle struktury ruského HDP v roce 2017 produkce Arktidy představovala 20%. Většina ruských energetických zdrojů je v této oblasti těžena: 95% zemního plynu a 75% ropy.

Globální oteplování a tání arktického ledu zvyšují význam této oblasti. Pokud bude tento trend pokračovat, cesta Severního moře bude otevřena po celý rok, což může výrazně změnit mapu globálních námořních tras a dát Moskvě obrovský ekonomický vliv.


Rusko předkládá takové územní požadavky, které se překrývají s požadavky ostatních států v regionu. Takže jak Dánsko, tak Rusko se hlásí k Severnímu pólu a může se k nim připojit i Kanada. Sporné území pokrývá více než 500 kilometrl čtverečních, a může obsahovat až 10 miliard tun uhlovodíkových zdrojů. Přičemž jestli se Mezinárodní arktická rada, která spravuje region, dobře vyrovná s otázkami, jako je ochrana zdraví a životního prostředí, je bezmocná s ohledem na bezpečnostní problémy.

V Arktidě neexistují žádné vojenské základny západních zemí a existuje jen několik jednotek pobřežní stráže USA. Autorka článku tedy dospěla k závěru, že je zapotřebí vypracovat novou pevnou reakci ze západu na vybudování ruské vojenské síly v Arktidě. Například Jens Stoltenberg hovořil o plánech NATO vytvořit speciální Atlantické velení v Arktidě.

Trumpova administrativa podle Dobrianské podporuje tuto iniciativu, ale může udělat mnohem víc. Proto je nutné, aby Spojené státy zajistily, že nový velitelství bude hájit zájmy aliance v Arktidě: byly sledovány rozvědka a ruské vojenské aktivity, koordinovaly hledání na vody a život zachraňující operace, a rovněž se podílely na budování vojenské infrastruktury s cílem nedovolit, aby Rusko bylo hrozbou námořním trasám zpráv a komunikace. Tento soubor úkolů by měl být vybaven vhodnými zdroji: loděmi, ponorkami a letadly, jakož i platformami pro pozorování a námořní hlídky.

USA musí začít budovat pokročilé ledoborce a provádět další cvičení, hlídky a tréninkové manévry, napsala autorka. Navíc Dobrianská doporučuje, aby se ústředí nové velitelské stanice nacházelo ve Spojených státech. Všechna tato opatření mohou odrazit nárůst ruské vojenské síly a ukázat, že USA jsou stále vůdcem NATO a světa, uvedl The Wall Street Journal.

Hm, a je to jasné.

Až na to, že si odmyslíme pěkné řeči o hledání na hladině a záchrany životů, jde o návrh na prudkou militarizaci Arktidy a ohrozit, jak správě autorka napsala „většinu ruských energetických zdrojů“. Poté bude následovat vojenská odpověď Ruska, které bude tímto postupem NATO očividně ohroženo. Tato odpověď bude důvodem pro alianci, aby poukázala na ruskou militarizaci oblasti s požadavkem posílit Arktidu dalšími „loděmi, ponorkami a letadly, jakož i platformami pro pozorování a námořní hlídky“. Atd.

(kou, prvnizpravy.cz, wsj.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?