Z Vídně: Nemohou vládnout, ale mohou škodit

zprávy

Takhle by se nejvýstižněji daly charakterizovat rakouské poměry v politice, po zničujícím debaklu socialistů ve volbách. Jedni - červení - byli oficiálně poraženi. Druzí - tyrkysovo-modří - zvítězili na celé linii. Zdálo by se….

Z Vídně: Nemohou vládnout, ale mohou škodit
Protesty ve Vídni
7. února 2018 - 06:20

Přešlo pár týdnů a máme nový politický úkaz: vítězové se musí obhajovat před poraženými. A to denně, soustavně, vehementně. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz naše dopisovatelka z Vídně.

Nová vláda má sice ve klíčových  pozicích „své lidi“ ale v  mnohých kancelářích se svítí ještě pořád červenými žárovkami.  I v justičním systému,kde se nový ministr teprve zabydluje.  Soudci „soudí“ stále podle zeleno-červených humánních principů tam, kde se vyžaduje tvrdý zákrok. Kriminalita migrantů roste. Nový ministr Kickl, modrý (Svobodná strana Rakouska FPÖ), dělá pokroky, ale červená (Sociálně demokratická strana Rakouska SPÖ) Justicia si svůj labyrint pořád chrání.

ÖVP (nynější tyrkys) získalo 31,5 %, FPÖ  modří 26,0 %. Protože utvořili koalici, mají v parlamentu převahu 57,5 % , SPÖ  červení se svými 26,9 % ztratili na celé čáře.


Denně nás ohromují nové skandály. Vlastně ne ani tak samotné skandály, vůči šokům jsme už získali určitou otrlost. Spíše nás ohromuje ta jejich inscenace.

Poslední „čerstvý“ příklad:
Před krátce uplynulými volbami v dolním Rakousku, kdy bylo prakticky jasno, že červení utrpí další „Wahlschlappe“ (lidově řečeno: další facku), se jako stepní oheň rozšířil skandál který vyvolal politik lidové strany, modrý Landbauer. Ne,  nezpronevěřil dotace pro dětskou nemocnici, ani si nepořídil bankovní konto na Jamajce…. On udělal něco mnohem horšího. On lhal !!!!!  Samotná lež, a to jakákoliv, nás u politika zkušeného nebo začínajícího, už dávno nepřekvapuje. Patří do přece do takového toho politického „vercajku“. Ale jeho lež patřila ke lžím výjimečným, které není možno „ututlat“. O co šlo?

Modří politici nebo jenom přívrženci, mají v sobě sklony k patriotismu. V Rakousku se to označuje za  nacionalismus. Je pravdou, že když se patriotismus přehání, může se stát nebezpečným. Tak jako teď, když jsou rakouští občané přesvědčeni, že mají jakási „domovská práva“ před migranty, jenom proto, že se tady narodili už jejich prarodiče… To už zavání nacionalismem, že? Odtud  je jenom krůček k rasismu a xenofobismu a dalším -ismem, při objevování kterých jsou hlavně zelení přímo geniálni.

A tak se tito, tradicím věrni kluci, združují ještě pořád ve svých  tradičních spolcích. Burschenverrein . Jejich kodexem  je věrnost k vlasti, tradici, kamarádům. Jednat čestně. Zachovat si hrdost. Dodržovat morální principy. Žel, tento spolek má takový ten „hnědý nádech“, protože existoval už v době, na kterou chce Německo i Rakousko zapomenout. Vlastně ji zcela vymýtit.  Členové tohoto spolku jsou lidé vzdělaní, společensky na úrovni.  Věrni svým principům stejně, jako svým slavnostním uniformám, se kterými se nehodlají tajit. Tedy s principy i uniformami. Že k tomu všemu patří i posezení u piva a zpěv, není nutno rozvádět. Germáni !

Ale není písnička jako písnička - a právě ta jejich láska a záliba ve zpěvu jim zlomila krk. Nebo lépe řečeno: právě proto „… jim jde o krk…“ Nebo ještě výstižněji: právě proto „se jim jde po krku“.


Tenhle pan Landbauer, také člen Burchsenspolku, vyvolal veřejné pohoršení (tedy u červených a zelených) protože odmítl přiznat, že ví něco o „textu ve zpěvníku“, který v místnosti tohoto klubu (říkejme tomu takhle) ležel na stole. A ten text pocházel z doby holokaustu, z doby likvidace Židů. Nabádá germánskou rasu, aby „dokončila dílo“, které začala a neustala v něm do konečného vítězství.

Nezaručuji doslovný překlad, protože je to údajně tak strašný text, že nikdo ho nechce ani citovat. Stačí ta jedna strofa, se kterou médiá občany obeznámili.

Ta vyvolala také u židovského hlavního rabína města Vídně veliké pohoršení a obavu, že se vracejí ty nebezpečné časy. To nám dodalo.

A teď ta neuvěřitelná tvrdošíjnost: Landbauer tvrdil, že tuto píseň nikdy nezpíval, ani ji nezná, ani se do toho zpěvníku nepodíval. Pokud mu někdo tak trošinku i uvěřil, rozmyslel si to dobře po lavině politických komentářů a komentátorů, politických expertů a dokonce odborníků na lidskou psýchu…. všichni ho z té lži usvědčili.

Hans-Christian Strache, šéf  FPÖ,  ho vzal do ochrany. No ten si teda dal….Sám osvědčený a usvědčený hnědák, aby bylo jasno…! A sám je také, licoměrník a nacionalista jeden, v tom Burschenspolku vařený-pečený!  Vrána vráně oči nevykole, že?  

Strache si zachránil kůži jedině tím, že na bále v Hofburgu  odsoudil nekompromisně všechno, co by jenom trochu souviselo s tou hnědou minulostí. Kdyby dámy a pánové nebyly ve společenských úborech nebo uniformách, dalo by se mluvit o maškarádě.

Mrzelo nás, že náš kancléř Sebastian Kurz nechal svého partnera v tomto boji bez podpory. Asi nemohl nic jiného dělat, když právě probíhaly volby, kde šlo o další získaní hlasů pro jeho stranu. Tyrkysovou, dřívě černou. Nedá se to snad kvalifikovat jako zrada, vždyť Kurz k „buršákům“ nepatří, takže není žádný kamarád. Ale protože víme, že je diplomat tak jsme se my, jeho voliči, usnesli, že je jenom mazaný. Ta kampaň „červené vlny“ (zahrnuty v ní veškeré zpravodajství hlavně televizní) nabyla takových rozměrů, že kdyby jenom pípnul, veze se v tom také. Jenom na to „se“ čekalo.

Pan prezident Van den Bellen se zapojil do této kampaně přesně tak, jak se od něj očekávalo. Tentokrát ale mu byl jeho zelený nekompromisní  projev na toto téma houfně vytčen všemi, co ho nikdy nevolili a dokonce těmi, co ho volili, jako „předčasné odsouzení“. Což se nedělá a co on osobně si vůbec nesměl dovolit, protože tam jeho pravomoc nesahá. No to ho určitě zlomilo!

Landbauer se přece jenom neprojevil tak pln věrnosti a obětavosti ke kamarádům. Kdyby byl hned na začátku dobrovolně odstoupil, bylo by to gesto v duchu tradice.

I když jsme těmito konfrontacemi a diskusemi byli krmeni po celou předvolební dobu, volby samotné naštěstí zase vyhráli černí (Rakouská lidová strana ÖVP). Kurz zvolil taktiku dobrou pro to, aby lidová strana dosáhla vítězství nad červenými. Strache si zachoval „tvář“, protože odmítl Landbauera, toho „pechvogla“ odvolat z funkce.

Ale Landbauera ty vosy nakonec „uštípaly“. Vzdal to. Zřejmě by stejně nebyl dobrý politik, když nedokázal odhadnout, kdy byl pro něj čas odstoupit. Propána… teď jsem si uvědomila, že snad právě proto by byl dokonalým politikem…. Člověk už doopravdy neví, jak má věci posuzovat. A nikdo mu v tom nepomůže, hlavně ne ta médiá… Jak o nich jen mluvím, už mám rudou mlhu před očima….

Přesně v tomto období velikého skandálu kolem „buršáků“ probíhal  jiný skandál, o kterém byly veškeré informace ze strany médií nulové:
Dlouholetý, zasloužilý člen SPÖ, člen obecní rady,  červený politik ve veřejných funkcích, za vysoce morálního  občana považovaný manžel, otec, dědeček, soused a přítel…. Známý svou láskou k dětem.
Bylo proti němu vzneseno - a potvrzeno - obvinění ze zneužití jeho vlastních vnoučat, i dětí sousedů a přátel.

V jeho sklepě se našly zbraně i munice z doby třetí říše.  Kromě toho byl sběratelem zbraní, odznaků, symbolů i literatury z dob nacismu. Nadšenec a obdivovatel Hitlera. Při príležitosti mnohých soukromých oslav ukazoval tyto sbírky svým přátelům. Přátelům stejného politického vyznání. Kteří léta o této jeho zálibě věděli a přece to nikdo z nich neohlásil na příslušných místech.

Rakouský pozdrav socialistů zní:  „Freundschaft…“  PŘÁTELSTVÍ.
A jak je vidět, u soudruhů nezná přátelství hranic. Ani jejich mlčení.


Tento druhý  skandál byl zveřejněn až po volbách. Proto zaznamenala červená strana minimální a politicky bezvýznamný přírůstek. A strana modrých minimální a politicky bezvýznamou ztrátu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?