Zapomněla Francie na ruskou roli v porážce nacistů?

zprávy

Když se světoví lídři sejdou na oslavy D-Day, nepřítomnost Vladimíra Putina bude znamením toho, že z většiny francouzských myslí zmizely obrovské oběti Ruska ve druhé světové válce, píše se v článku francouzského webu "rfi".

Zapomněla Francie na ruskou roli v porážce nacistů?
Den "D"
3. června 2019 - 09:01

Je to pozoruhodný obrat, před 75 lety, kdy sovětský příspěvek za cenu 27 milionů mrtvých vojáků a civilistů byl oslavován Francouzi jako největší faktor porážky Německa.

Hned po skončení evropských bojů v květnu 1945 francouzský průzkum zjistil, že 57% Francouzů si myslí, že Moskva nejvíce přispěla k válečnému úsilí ve srovnání s 20%, kteří jmenovali Spojené státy.

Ale při 60. výročí vylodění v Normandii spojeneckými silami v roce 2004 - kdy bylo Rusko poprvé zastoupeno Putinem - čísla byla již obrácena, pouze 20% přisoudilo Sovětskému svazu hlavní roli.

Místo toho, 58% chválilo USA, ačkoli jeho celkové ztráty 400,000 na evropských a tichomořských bojištích byl jen malý zlomek mrtvých v Sovětském svazu.

"Z čistě historického hlediska je přehlížení naprosto klíčové role Sovětského svazu absurdní," řekl Denis Peschanski, vedoucí vědecký pracovník ve francouzském institutu CNRS, který již dlouho studuje  vývoj francouzské kolektivní paměti války.

Hollywoodský efekt

Zatímco pakt Molotov-Ribbentrop určil neutrální vztah mezi Moskvou a Berlínem, Hitlerova invaze v roce 1941 vedla k brutálním bojům a obléhání ruských měst, dokud Stalin nemohl zahájit protiútok.

Silná sovětská ofenzíva otřásla německou armádou a zároveň znehybnila miliony nacistických vojáků, kteří by mohly posílit pobřeží Atlantského oceánu.

„V roce 1945 byl velkým spojencem Stalin a SSSR - jejich role byla pro Francouze naprosto jasná," řekl Stephane Grimaldi, ředitel muzea Caen Memorial Museum pro druhou světovou válku v Normandii.

„Ale o padesát let později, to jsou USA, které vyhrály, z velmi jednoduchého důvodu, že mezitím jsme měli studenou válku," dodal.

Hollywood také pomáhal měnit vnímání, filmy  začínají v šedesátých létech ukazovat statečné Američany bojovat daleko od domova.

„Když se podíváte na způsob, jakým byla vylíčena 2. světová válka v kultuře, je to všechno o bitvě ve Francii a bitvě o Británii, ale druhá světová válka byla převážně mezi Němci a Rusy, kteří se navzájem zabíjeli," řekl Jeremy Shapiro z Evropské rady pro zahraniční záležitosti.

Po desetiletí francouzští prezidenti nezapomínali na vylodění D-Day, kdy 150 000 spojeneckých vojáků zaútočilo na pobřeží Atlantského oceánu ve Francii po moři a vzduchem.

Hrdina francouzského odporu a prezident Charles de Gaulle odmítli ctít spojeneckou operaci, ve které byl zařazen do vedlejší role.

Když v roce 1944 vstoupil do Paříže, povzbudil město "osvobozené samotnými Francouzi" - navzdory řadám britských a amerických tanků za ním

„De Gaulle chtěl především obnovit francouzskou suverenitu, a to znamenalo, že Američané vypadnou," řekl Grimaldi.



„Film, který měl v 60. letech naprosto zásadní roli, byl "Nejdelší den "," řekl Peschanski., „upozornil na  Američany a francouzský odpor a byl to fenomenální úspěch."

Jen o něco více než 30 let později dal další film o dni D režiséra Stevena Spielberga  "Zachraňte vojína Ryana" v roce 1998.

„Studená válka izolovala Rusy a izolovala ruský příběh", řekl Grimaldi.

„Hrdina je teď milý Američan, to je John Wayne, a on je ten, kdo zachránil Evropu, ne Rusové."

Role Ameriky v osvobození  Evropy vzrostla, když se Francois Mitterrand stal prezidentem, a v roce 1984 uspořádal oslavy D-Day na plážích Normandie.

Americký prezident Ronald Reagan se zúčastnil vzpomínky, která se stala významnou světovou událostí právě tak, jak se Sovětský svaz zhroutil.

(rp,prvnizpravy.cz,rfi,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif