ZDF nazval bombardování Sýrie „bezohledným rozhodnutím v afektu"!

zprávy

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o bombardování Sýrie bylo hloupé a urychlené, píše zástupce šéfredaktora ZDF Elmar Theveßen na internetových stránkách televizního kanálu.

ZDF nazval bombardování Sýrie „bezohledným rozhodnutím v afektu"!
Donald Trump, prezident USA
16. dubna 2018 - 11:04

Je očividné, že se nakašírované nadšení a spokojenost s raketovým útokem USA, Velké Británie a Francie poněkud drolí.


Podle autora by si šéf Bílého domu měl vzít příklad od svého předchůdce Baracka Obamy, který činil racionální rozhodnutí a nedopustil se „bezohledných symbolických činů ve stavu afektu".

Prezident Donald Trump téměř každý den porušuje jedno ze základních pravidel svého předchůdce, Baracka Obamy: „Nedělat hlouposti“ uvedl zástupce šéfredaktora  ZDF Elmar Theveßen. Bývalý šéf Bílého domu se vždy snažil nalézt co nejracionálnější řešení, odvrátit emoce, aby nedopustil „bezohledných symbolických činů ve stavu afektu", vysvětlil autor.

Kritici Obamy ho stále obviní ze skutečnosti, že 21. srpna 2013 nedal patřičnou odezvu za použití chemických zbraní Damaškem v Ghutě. Nejprve americký prezident nazval událost „hrozbou pro národní bezpečnost Spojených států". Ale národní bezpečnost se opakovaně stala důvodem pro činy, které vyvolávaly válku a teror, poznamenal autor. Možná právě proto se Barack Obama zdržel použití vojenské síly.

Navíc bylo několik důvodů, proč by byl útok v této situaci chybný, pokračuje ZDF. USA nemohly zničit sklady s chemickými zbraněmi, protože by to zasáhlo civilní obyvatelstvo. Navíc bombardování vojenské infrastruktury v Sýrii by vytvořilo situaci podobnou situaci v Libyi, z níž by čerpali ti nesprávní lidé. Amerika by to ještě více zatáhlo do této války. Takový vývoj by ohrozil politický pokrok ve vztazích s Íránem a vyvolal konflikt s Ruskem. Kromě toho, hrozba raketových úderů donutila syrského vůdce Bašára Asada k odstranění chemických zbraní, připomíná Theveßen: „Nicméně, jak se ukázalo, ne úplně“.

„Ten, kdo to dělá, to běhá po celém světě s velkým kladivkem, má tendenci vidět hřebík v jakémkoliv problému," napsal autor. Proto je zapotřebí odvahy, aby se nepřetržitě využíval tento přístup, aby se nepřijímala zřetelná a předvídatelná rozhodnutí jen proto, že se od vás očekává. Obamova administrativa přezkoumávala již zavedené paradigmata s dlouhodobou perspektivou. Zčásti tento přístup, i když nevědomky, přispěl k rozšíření „Islámského státu", uznal Elmar Theveßen.

Studená sprcha pro Mayovou: Její činy v Sýrií podporuje jen čtvrtina Britů!

Chtělo by to, aby i Donald Trump trochu zvážil situaci před tím, než začne jednat, ale bohužel to nedělá, používá kladivo, hlavně aby uspokojil své ego a ne realizaci strategického plánu. Potřeboval zastrašit Damašek a jeho spojence, míní autor. K tomu bylo nutné počkat, dokud se eskadra amerických letadlových lodí nedostala do regionu, aby podpořila jakýkoliv požadavek svojí přítomností. Místo toho prezident poslal bojové letouny na dlouhý let s několika tankováním na úder, což nemělo prakticky žádný účinek. Urychlené rozhodnutí také podkopalo důvěru v USA, protože odborníci na chemické zbraně dokonce nezačali svoji práci.

Donald Trump mohl trochu počkat a učinit požadavky, uvedl Elmar Theveßen. A kdyby Asad a Rusko nevyšly vstříc, mohla se zahájit „rozsáhlá letecká kampaň". „Byl by to odvážný krok“ na straně amerického prezidenta, tvrdí autor: „A jeho jednání bylo spíše opačné, a to je jistě zjevným porušením pravidla svého předchůdce: Nedělat nic hloupého."

S emotivními rozhodnutími vítězícím nad racionalismem amerického prezidenta má zástupce šéfredaktora ZDF pravdu. Na druhé straně se vtírá otázka, zda jeho doporučení počkat si na nárůst americké síly v oblasti a teprve pak spustit „rozsáhlou leteckou kampaň“ by nevedlo nejen k ohrožení civilního obyvatelstva (když sám autor článku tvrdí, že chemické zásoby nebyly zlikvidovány úplně – měla by to být vlastně urážka OPWC), ale přímo k tomu nejhoršímu – k válce s jadernou velmocí. Jak by to potom Elmar Theveßen komentoval? Jako „racionální rozhodnutí zničit svět“?

(kou, prvnizpravy.cz, zdf.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif