Milan Urban: Nečas a ODS odmítli změnit styl své politiky

KOMENTÁŘ

Po změně na pozici volebního lídra ODS bohužel nedošlo ke změně politiky ODS. Petr Nečas zcela plynule navázal tam, kde Mirek Topolánek skončil, tedy u lhaní a strašení občanů České republiky bankrotem. ODS tak odmítla možnost vrátit se mezi důvěryhodné politické strany, což je smutná zpráva pro občany České republiky.

31. března 2010 - 07:00

Analytici světoznámých ekonomických agentur, jako je například americký Bloomberg, jasně prokázali, že Česká republika patří z hlediska rizika kolapsu státních financí mezi osm nejbezpečnějších států z celého světa. Pravděpodobnost státního bankrotu České republiky tak je zhruba stejně nízká jako u Norska, Austrálie, USA, Švédska, Nového Zélandu, Japonska a Slovenska. Česká republika tak patří mezi osmičku nejméně ohrožených zemí. Analytici se shodují, že základním důvodem je fakt, že si investoři plně uvědomili, že Česko nemá nic společného s Řeckem.

Česká republika patří i z hlediska celkového zadlužení vůči HDP k naprosto nejméně zadluženým zemím EU. Prognóza celkového dluhu k HDP se v ČR ke konci letošního roku se pohybuje kolem 40% HDP, přičemž sousední státy jako Rakousko a Německo výrazně přesahují hranici 70% a průměr EU dosahuje 80%.

Znovu proto vyzývám Petra Nečase a ODS, aby přestali poškozovat Českou republiku a její ekonomiku v krizové době v zájmu vlastní předvolební kampaně. Strašení bankrotem České republiky v roce 2013 je nejenom ekonomickým nesmyslem, ale zároveň důkazem naprosté ztráty soudnosti rádoby „ekonomických“ expertů ODS.

Zároveň by se Petr Nečas a jeho ekonomičtí „odborníci“ měli zamyslet nad tím, jak mohli způsobit rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 224 miliard korun. Stejně tak by měli veřejnosti vysvětlit, jak hodlají zaplatit svůj program, který zahrnuje ekologický tendr ve výši 120 miliard korun, církevní restituce ve výši 273 miliard či důchodovou reformu s opt-outem s náklady 50 miliard ročně.

Důrazně odmítám tvrzení ODS, že naše programové návrhy budou stát 650 miliard korun. Na rozdíl od ODS předstupujeme před občany s jasným a konkrétním programem, kde jsou nejenom vyčísleny náklady našich opatření, ale i zdroje, které chceme na jejich financování využít tak, abychom v žádném případě nezvýšili zadlužování České republiky. Zároveň jsme se zavázali, že do roku 2013 snížíme tempo zadlužování ČR na polovinu. Strašení osudem Řecka a vyhrožování bankrotem je tak naprosto nesmyslné a ODS slouží jako pouhá zástěrka absence programové vize budoucnosti České republiky a konkrétního programu pro letošní volby.

Milan Urban


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?