Ladislav Jakl: Vyhlásit sankce! Bombardovat!

GLOSA

Shlédl jsem před pár dny v televizi zajímavý dokument. Odvážný dobrodruh spolu s kameramanem navštívil misijní osadu na kraji pralesa kdesi v Tramtárii.

11. října 2014 - 07:00

Ochočení domorodci si misionáře chválili, že jim dali jíst, pít, oblečení i lůžko a naučili je hodně věcí. A že ti, co zůstali v pralese, ty naše bývalé rodiny, tam dál žijí jako „divoká prasata“.

Dobrodruh si vzal ochočeného domorodce jako tlumočníka a za těmi „divokými prasaty“ se vydal. Našel je. Žili bez jediného dotyku s civilizací, jídlo si připravovali v palmových listech, znali jen dřevěné a kamenné nástroje, bydleli na stromech, oblečené měli jen pánské údy a občas pojedli souseda.

Dobrodruh byl unesen jejich sepjetím s přírodou, ochotně pojídal spolu s nimi kobylky, ještěrky a myši. I netopýra si dal a dle zásad místního stolničení mu nejdřív vysál hlen z čumáku, než ho ohřátého na kameni zkonzumoval. Domorodci byli nedůvěřiví, šermovali oštěpy, ale nakonec se nechali koupit za pár cigaret (ty jako jediný výdobytek civilizace znali).

Dobrodruhovo nadšení z divochů jsem nesdílel. Naopak bych proti nim tvrdě zakročil. Nejprve sankcemi, cigaretovým embargem a poté bych je rovnou bombardoval za nerespektování univerzálních civilizačních hodnot. Obžaloba je dlouhá a zdrcující:

-  Neexistuje zde rovnoprávnost žen, ženy mají nárok jen rodit a vyrábět škrobovou hmotu ze stromové dužiny zvanou ságo.

-  Ignorují hygienické předpisy.

-  Náčelníci se zde nevolí, stane se jím ten, kdo umlátí své soky.

-  Muži prodávají své ženy, aby nahé pózovaly úchylným kameramanům za pár cigaret.

-  Neznají zde náboženskou toleranci a registrované partnerství.

-  Neexistuje zde svobodný tisk.

-  Zvířata se nezabíjejí šetrně podle úmluvy o právech zvířat, ale prostě se s nimi flákne o šutr, včetně zvířat celosvětově chráněných.

-  Kouří se zde bez ohledu na přítomnost dětí.

-  Dětem je odepírán přístup ke vzdělání a ekologické výchově.

-  Nejsou zde podmínky pro volnou politickou soutěž, neznají zde strany ani parlament.

-  Neexistuje zde občanská společnost, lidé nemají možnost sdružovat se ve spolky a neziskové organizace.

-  Děti náčelníků dostávají tučnější červy než ostatní.

-  Nepodepsali dohody o nešíření zbraní hromadného ničení.

-  Kritiky režimu umlčují sežráním.

-  Ten netopýří hlen je hnus.

-  A vůbec.  

Když jinde silou nutíme národy po celém světě žít podle našich norem, když kácíme režimy a rozvracíme pořádky neslučitelné s naší představou správného upořádání, když bombardujeme a obsazujeme území horských kmenů kdesi uprostřed Asie, jak to, že tady se rozplýváme nad autentickou jinakostí?

Já vím, to nám zatím jen uniklo, však proto to taky zatepla hlásím. Svět musí být srovnán do latě. Mimochodem, už vás taky napadlo, že státy našeho civilizačního okruhu prosazují v rámci své země multikulturalismus, ale v rámci celé planety jen globální hodnotový univerzalismus? Čím to?

Fuj, ten netopýří hlen, to musí být ale ňamka.      

Ladislav Jakl


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?