79f1cd6a-5e3f-102d-9127-003048330e04: Je Liška pro rituální vraždy konzervativců?

KOMENTÁŘ

Předseda zelených Ondřej Liška se pustil do kritiky občanského sdružení Akce D.O.S.T. Jeho představitelé jsou prý extrémisté. Skutečným extrémistům napomáhá ale hlavně on sám.

17. května 2010 - 07:00

Liška se snaží diskreditovat představitele sdružení tím, že si vybral z kontextu vytržené citáty jednoho z 550 signatářů jeho výzvy. Skrze ty pak útočí na celé občanské sdružení a obviňuje ho z neonacismu, antisemitismu či homofobie.

"Stačí si najít několik klíčových jmen a textů ideologů této iniciativy a zhnusením nedokážete spát. Za korektní nálepkou konzervativních občanů se ukrývají úvahy o trestu smrti pro homosexuály, popírání holocaustu pod rouškou antijudaismu," píše Liška v polemice do Lidových novin.

"Aneto Langerová, Janisi Sidovský, Jiří Hromado, třeste se!" varuje pak emotivně známé homosexuály před představiteli Akce D.O.S.T.

Citáty Michala Kretschmera, které používá k tomu, aby celý spolek vylíčil v těch nejhorších barvách, nejsou ale citáty klíčového představitele Akce D.O.S.T., ale pouze jednoho ze sympatizantů.

Liškovi však tento trik stačí na to, aby se s celou iniciativou a řadou jejích argumentů vypořádal po svém. Kretschmera  označí za neonacistu a tím pádem jsou neonacisté všichni. A basta. Důkazy nepotřebuje, protivníka zničí ošklivou nálepkou.

Pojďme tedy nyní vyzkoušet neúprosnou "logiku" Liškovy konstrukce na něho samotného. Pokud bychom tak učinili, můžeme říci třeba toto:

Liškovi zelení schvalují rituální vraždy pravicových politiků.

Jak jsem na to přišel? Úplně jednoduše. Na webu koluje seznam asi padesátky konzervativních politiků, novinářů, publicistů a veřejně činných osob, se kterými má být po volbách zúčtováno. Autorem seznamu jsou hanlivě nazýváni jako "klerofašisté, homofobové a odpůrci diskriminace". Mají být pověšeni na kandelábry, jejich děti zaříznuty. Mají být obětováni bohyni Země, která si pochutná na jejich krvi.

Shodou okolností jde v mnoha případech o tytéž lidi, které kritizuje i Liška.

Předpokládám, že předseda zelených nejde tak daleko, že by chtěl zmíněné lidi zneškodnit. Dává jim ale stejné dehonestující nálepky jako autor seznamu.

A pojďme dál. Seznam byl uveřejněn na facebookové skupině Zelená levice. Ta se hlásí k ekoanarchismu. Od seznamu se nedistancovala, žádný správce odkaz nesmazal, nikdo se nad ním nepohoršil.

A Liška je přece také zelený. A pokud je správný zelený, pak i on věří v novopohanský kult bohyně zvané Gaia.

Po vzoru Liškovy argumentace bych tak na základě citátu tohoto konkrétního člověka, sympatizanta zelených, který vyhrožuje pravicovým politikům rituální vraždou, povolebním zúčtováním a pověšením na kandelábr, mohl odsoudit i já Stranu zelených jako stranu krvežíznivých novopohanských fanatiků.

"Za korektní nálepkou liberálů se ukrývají úvahy o lidských obětech, vraždách pravicově smýšlejících lidí a terorismu. Zhnusením nedokážu spát," mohl bych napsat o zelených, podobně jako pan Liška o Akci D.O.S.T.

"Ladislave Jakle, Michale Semíne, Dominiko Hužvárová, třeste se!" mohl bych i já - podobně jako Liška - varovat známé odpůrce diskriminace před zelenými ekoteroristy.

Také vám to připadá přitažené za vlasy? Máte pravdu. Je to demagogické.

Přesně takto ale pan Liška vystupuje. Co je ale horší - jeho nálepkování a škatulkování, házení pojmy jako ´neonacista´ či ´antisemita´ vede v konečném důsledku k podobným seznamům.

Na počátku je Liška, věřící v bohyni Gaiu, který nemá rád pravičáky a v novinách je očerňuje jako nacisty. Inspiruje tak někoho, kdo rovněž věří v Gaiu, nemá rád pravičáky a rád sepisuje seznam pravičáků na odstřel. Na konci je pak jiný fanatik, který věří v Gaiu, nemá rád pravičáky a dotáhne to do konce.

Že to je nereálné? Vzpomeňme na holandského politika Pima Fortuyna. Ten také zahynul rukou fanatického zeleného aktivisty.

Takže až pan Liška zase nebude moci v noci spát zhnusením z Akce D.O.S.T., měl by se zamyslet i sám nad sebou.

Pro Prvnizpravy.cz
Adam B.Bartoš


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif