Miloslava Vostrá: Važme si chleba

KOMENTÁŘ

Řekneme si, že chléb známe již od nepaměti. Pradědeček chleba se objevil už v mladší době kamenné, tedy před 5 000 lety.

18. října 2015 - 07:00
V té době byl chléb nekynutý a byla to spíše placka. První pečivo, které se tak trochu podobalo dnešnímu chlebu, se začalo objevovat ve starověku v Egyptě. Váže se k tomu krásná pověst, že starý egyptský pekař zapomněl na své udělané těsto a to nechtíc vykynulo. A tak vznikl předek dnešního kynutého chleba.

Dnešní chléb, který konzumujeme, se už ve většině případů nevyrábí ručně, ale zvládnou ho pekařské linky. Světový den chleba, jenž se slaví každoročně 16. října, málokdo zná.

V naší republice se prodá denně zhruba milion bochníků chleba. Je dokonce spočítáno, že za jeden kilogram chleba, podle Českého statistického úřadu, zaplatíme 22,08 Kč. Chléb je v České republice osmý nejlevnější v rámci Evropské unie. A tak si važme chleba, protože stará přísloví říkají, když chybí chléb, nastává opravdová bída.

Čerstvý chléb s máslem a hrnkem dobrého mléka je mou nejoblíbenější snídaní a můžu ji všem doporučit.

Miloslava Vostrá


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?