Roček: Poučení z ústeckého komunálního vývoje

politika

Připomenul jsem si, že politolog Zdeněk Zbořil již dlouhá léta říká: Komunální volby představují nejrozsáhlejší průzkum veřejného mínění. Má pravdu. Tak lze chápat i současné výsledky komunálních voleb v Česko – Moravsku, upozorňuje v komentáři František Roček.

Roček: Poučení z ústeckého komunálního vývoje
František Roček
9. října 2018 - 07:20

A připomíná jak zvláštní sondou je sledování zvláštního osudu ODS v Ústí nad Labem. Komunální volby v Ústí n. L. byly pro ODS mimořádné, proběhly po pozoruhodné čistce v ústecké ODS. Ústecká komunální kandidátka ODS byla zrušena a doslova rozmetána většina místních sdružení, protože místní buňky byly napojeny příliš okatě na ekonomické kmotry. Se souhlasem pražského vedení vznikla kandidátka úplně nová, s lidmi z ODS, kteří nebyli spojeni s tzv. kmotry.

„Taková čistka pár týdnů před volbami to je naprostá rarita a nerozum,“ hodnotil situaci Zbořil.

Ústecké volby ve stínu žoldnéřů
Jak volby do ústeckého zastupitelstva dopadly?  

ODS doufala v 15 % voličů, získala téměř 11 %. Tedy po propadáku v minulých letech slušně slušivý výsledek.

Ale začněme od začátku:
Složení zastupitelstva magistrátu Ústí n. L. výrazně ovlivnili „žoldnéři“ čili kandidáti bez politické příslušnosti.
Komunální angažmá žoldnéřů bez politické příslušnosti vedlo k získání celkem 12 křesel, z toho 4 pro ANO. Společně s 5 lidmi oficiálně v dresu politické firmy ANO poskytli Babišovi v Ústí n. L. dohromady 9 křesel, čili nejvíce hlasů posbíralo ANO.

PRO Ústí má v zastupitelstvu 5 žoldnéřů, 2 Zelené a 1 malého ústeckého Piráta. UFO (Ústecké fórum občanů) kromě svých 3 oficiálních členů na své kandidátce má i 2 žoldnéře.

Jeden žoldnéř bez politické příslušnosti je také v PRO Zdraví a Sport, kam se dostal kromě jednoho žoldnéře i jeden člen tohoto hnutí.

Shrnuto, největší váhu mají hlasy ANO, PRO Ústí (čili podivínů pod taktovkou Zelených a Pirátů), následuje UFO s 5 křesly.


Osud ODS
Tzv. obrozená ODS bez vlivu kmotrů získala v zastupitelstvu jenom 4 mandáty. Ale získání téměř 11 % je přesto úspěch, byť odvážně doufali v 15 %. Dřívější velcí rivalové z ČSSD naproti tomu absolutně propadli.

Upozornili jsme, že původní ústecké komunální kandidátky ODS byly prý plné kamarádů významného podnikatele z Ústecka - Oulického. Proto byly tyto kandidátky zrušeny a zlikvidována byla též většina místních sdružení napojených nepřímo na Oulického a další ekonomické kmotry. S doporučením pražského vedení ODS byly sestaveny nové ústecké kandidátní listiny s lidmi, kteří nebyli s nimi spojeni.

Protože staří Oulického mazáci v ODS ztratili vliv, dohodli se, že se volební peníze dají investovat i do jiného politického subjektu – úslužný po ruce byl ústecký klan nazvaný „PRO Zdraví a sport“.

Ale i tam byli bez šance, protože i s pohrobky z ODS získala tato politická mlhovina v zastupitelstvu jenom 2 křesla. Čili lidé nedávno ještě spojení s ODS se propadli do naprosté politické bezvýznamnosti.


Katastrofa ČSSD
Do ústeckého velkého magistrátního zastupitelstva se vůbec nedostali kandidáti ČSSD. Politolog Zbořil upozorňoval, že ČSSD  uškodí kauza Poche – trucovité trvání na tom, aby se nesympatický člověk s pověstí zákulisního hráče (některá média jej dokonce nazývali mafiánem)  se stal ministrem zahraničí. V souvislosti s Pochem se stal nesympatickým a nedůvěryhodným i velký šéf Hamáček. ČSSD tím uspořádala dobrovolně antikampaň sama proti sobě..

„KSČM získala do ústeckého zastupitelstva 3 křesla a stejný počet i SPD samuraje Okamury. Lze to interpretovat tak, že protestní 3 křesla ukradli Okamurovci komunistům. O některé hlasy ve prospěch SPD přišli asi i sociální demokraté. Zastupitelstvo statutárního města Liberce také nehostí žádného člověka z ČSSD,“ zdůraznil Zbořil.

Sociální demokraty potkala komunální katastrofa: V ústeckém okresu ve všech městech a obcích získala ČSSD jenom 1 zastupitele člena strany a jednoho zastupitele z řad žoldnéřů bez politické příslušnosti. V libereckém okresu ČSSD získala 8 zastupitelů, z toho 4 s pomocí kandidátů bez politické příslušnosti.

Existuje nějaké celorepublikové generální ponaučení? Zde je: U největších politických stran žoldnéři bez politické příslušnosti představují zhruba 50 % zvolených zastupitelů ať je to ANO, ODS či ČSSD.

S lehkou ironií bychom mohli tvrdit, že žoldnéřství se nevyskytuje jenom v soukromých armádách v Africe a v Asii.  Česká realita je kromobyčejně dobře vypečená i v tomto punktu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif