Cohen: Trump se stal kacířem, když odmítl axiom o „vině Ruska"!

zprávy

Kritika, která postihla Donalda Trumpa v USA po setkání s Vladimirem Putinem, se spustila proto, že napadl hlavní axiom americké zahraniční politiky v posledních letech, že zhoršení vztahů mezi zeměmi zavinila Moskva.

Cohen: Trump se stal kacířem, když odmítl axiom o „vině Ruska"!
Stephen Cohen, americký politolog
20. července 2018 - 11:05

Jak zdůraznil Stephen Cohen v rozhovoru pro Fox News, ve skutečnosti jen Trump poskytl Washingtonu příležitost přehodnotit svoji politiku vůči Rusku.

Fox: Budeme mluvit s profesorem Stephenem Cohenem - jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších odborníků na Rusko v Americe; je čestným profesorem na univerzitě v New Yorku, pracoval mnoho let na Princetonské univerzitě a nyní zastává funkci redaktora a publicisty v The Nation. Dnes nám ukáže svůj názor na diskusi kolem Ruska.
 
Profesore, vy jste sledoval události v této zemi po padesát let a osobně znal mnoho jejích vůdců. Vysvětlete nám, co je v tomto příběhu s Ruskem v sázce pro Spojené státy.
 
Stephen Cohen, emeritní profesor ruských studií na New York University: Již více než 75 let, počínaje Franklinem D. Rooseveltem, se americký prezident se pravidelně setkává s hlavním mužem Kremlu. Od Eisenhowera, po počátku atomové éry, bylo hlavním cílem tohoto setkání vyhnout se válce s Ruskem.
 
Teď vedeme novou studenou válku, která je dotčena ohnisky horkých válek - od Ukrajiny po pobaltské státy a Sýrii. Prezident Trump neměl na výběr, on, stejně jako jeho předchůdci, se musel setkat s hlavním mužem v Kremlu - tedy Putinem. A udělal to.
 
Co přesně odsouhlasili nevíme, ale zjistíme to. Mezitím, nikdy, ani jednou v mé paměti, a dokonce ani v historii, prezident, který se vrátil do země plníce svoji povinnost kvůli vyhnout se válce s Ruskem, se nestřetl s takovou pornografií, kterou nám předvádějí analytici a žurnalisté. Je doslova nazýván zrádcem. A nevím, co mám dělat - protože copak nemůžeme diskutovat, jak určujeme naší politiku?
 
Ale jsou tu dobré zprávy a rychle vám o nich povím. Od zhroucení Sovětského svazu se naše vztahy s Ruskem zhoršily - a nyní jsme dosáhli bodu, kkde nyní existujeme. A ptáme se sami sebe, jak se to stalo - už není komunismus a nejsou tam žádní Sověti. A odpověď je stále stejná, je to tradice, neměnná biblická pravda, a pokud s tím nesouhlasíte, buďte si jist, že budete obviněn z prokremelských pozic. A odpověď je, že Rusko je na vině, Putin je vinen, ale USA dělají všechno v pořádku.


No, americký prezident vzal a vydal absolutně kacířské prohlášení - udělal je na Twitteru po setkání s Putinem, a to byla to velmi jednoduchá, ale hluboce pravdivá slova. Řekl, že obě strany nesou vinu za špatné vztahy, které máme nyní.
 

Zdá se mi, že to je důvod pro zuřivý postoj vůči němu - stal se kacířem amerického politického systému. On zpochybnil základní axiom zahraniční politiky USA za posledních 25 let.

 
Fox: A je to hloupost. Vždyť v zahraniční politice je to jako v manželství: můžete vše pohřbít jen společným úsilím. Vysvětlete nám dvá důsledky, řekněte nám, co je tady v sázce. Podle mého názoru je v očích mnoha Američanů toto téma nejen politické, ale i geopolitické. Je to o zemi, která má hodně zbraní, a dívá se na svět jinak než my. Takže, s čím hrajeme?
 
Stephen Cohen: Dobře. Všechny tyto hry kolem „ruského případu" odhodíme – nemohl jsem najít ani jediný důkaz který by to nějak potvrdil. Pokud jde o jednání prezidenta Trumpa, i když jsem za něj nehlasoval, řeknu - třikrát „hurá" prezidentovi Trumpovi. Řekl: existuje nebezpečná situace mezi námi a Ruskem, a za neleží vina jen na Rusku. Vinni jsme i my. V devadesátých letech jsme udělali špatné věci a později jsme je také udělali.
 
A to, co musíme udělat, je to přiznat - a já již hovořím za sebe - a to je k diskusi, kde byl náš kurz nesprávný ve vztahu k Rusku, nejdříve za Clintona a pak za Bushe a pak za Obamy. A diskuse by měly vést obě strany (demokraté a republikáni – pozn.red.).
 
Trump - pokud by ho média nechala na pokoji - nám dal příležitost k přehodnocení. A pokud nebudete přehodnocovat věci, jak si určíte správnou politiku? Pokud neurčíte správnou politiku, bude to válka.

(kou, prvnizpravy.cz, fownews.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif