Když ministři předali vyznamenání vrahům bratrům Mašínům, to nevadilo

politika

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) udělil pamětní medaili poslanci Zdeňkovi Ondráčkovi  (KSČM) a hned se spustila kritika k Ondráčkovi i k samotnému svazu. Předání medaile za svaz obhájil v pořadu ČT 24 Události komentáře jeho předseda Jaroslav Vodička.  

Když ministři předali vyznamenání vrahům bratrům Mašínům, to nevadilo
Jaroslav Vodička na vzpomínkové akci k 17.listopadu
25. října 2018 - 08:33

"Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) udělil pamětní medaili poslanci Zdeňkovi Ondráčkovi za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se akcí svazu. Ocenění se týká Ondráčkovy současné, nikoliv předlistopadové činnosti. Za druhé je to poslanec a za další osoba, která nebyla odsouzena," to řekl v televizi předseda ČSBS Jaroslav Vodička.

Proč však udělení medaile s nápisem Za vlast a za svobodu vyvolalo takovou  pozornost?

Zdeněk Ondráček byl totiž stejně jako na potvoru i současný ministr obrany před listopadem 1989 členem Pohotovostního pluku VB, který byl nasazován proti demonstrantům. Ondráček narozdíl od ostatních měl ovšem tu smůlu, že byl velitelem vybraný, aby odpovídal na otázky redaktorky tehdejší Československé televize. Nu a rozhovor s ním, kde odpovídal, proč on o jeho kolegové příslušníci VB zasahovali na Václavském náměstí, nalezla ve svém archívu už před lety Česká televize a cíleně jej opakuje, třeba  když se má Ondráček něčím v Parlamentu stát nebo když něco dostane, jako třeba ocenění od bojoníků za svobodu.



Na otázku moderátorky, jakou finanční částkou přispěl Ondráček na opravy pomníků, řekl Vodička, že ta částka byla pěticiferná a navíc jeho pomoc je i osobní, při opravách a  akcí u pomníků z I. i z II. světové války.

Na udělení medaile Ondráčkovi už reágoval také předseda horní parlamentní komory jinak před rokem 1989 dlouholetý člen KSČ Milan Štěch (ČSSD). ČSBS měl ještě 26. října 2018 udělovat v Senátu ocenění umělcům a osobnostem veřejného života, Štěch se však podle médií rozhodl akci zrušit.

Vodička v nezávislé České televizi čelil otázce,  zda jen za to, co pro svaz Ondráček činí, si zaslouží získat uvedené ocenění.

Vodička prohlásil, že toto ocenění je to nejnižší, které svaz uděluje a že Ondráček je jeden z mála poslanců, který na opravy pomniků a organizaci těchto akcí přispívá  a podílí se. Vodička pak citoval jednoho čtenáře, který pod článek o udělení ceny Ondráčkovi reágoval připomenutím ocenění bratrů Mašínů rezortními vyznamenání ministerstva obrany.  "Předání vyznamení od ministra před lety vrahům bratrům Mašínům  nevadilo a obyčejná medaile udělená komunistickému poslanci, který jako přislušník VB na rozkaz byl povolaný k zásahu proti demonstrantům, vadí!"

(ps,  Události, komentáře ČT24, Prvnizpravy.cz, foto: ps)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif