Růst průmyslových cen se stabilizuje

byznys

Ceny průmyslových výrobců postupně zpomalují své růstové tempo. Významně se na tom podepsal nedávný pokles ceny ropy na světových trzích.

Růst průmyslových cen se stabilizuje
Ilustrační foto
17. srpna 2019 - 08:42

Mírně poklesly i ceny v ostatních sektorech krom stavebnictví. To nadále reflektuje vysokou poptávku po stavebních pracích a nedostatečné kapacity sektoru. V následujících měsících očekáváme stabilizaci růstu průmyslových cen, nicméně proinflační tlaky zůstávají silné, komentuje pro Prvnizpravy.cz František Táborský, ananlytik Komerční banky.

Ceny průmyslových výrobců v červenci vzrostly meziročně o 2,1 %, což je ve srovnání s předchozím měsícem o čtyři desetiny méně. Meziměsíčně ceny poklesly o 0,1 %. Obdobně jako v červnu je největším faktorem nedávný pokles cen ropy na světových trzích. Ta na konci dubna dosáhla svého vrcholu a od té doby přes drobné výkyvy klesá. To se promítá zejména v sektorech přímo spojených s ropou, jako je chemický průmysl nebo odvětví koksu. Kromě toho poklesly také ceny v kovodělném a dřevařském průmyslu. Naopak oproti předchozímu měsíci vzrostly ceny v potravinářství a energetice.

Pokles cen zaznamenaly i ostatní sektory. Ceny zemědělských výrobců vzrostly v červenci meziročně o více než 12,1 %. Meziměsíčně však ceny poklesly o 1,5 %, což jde z větší části na vrub sezónním vlivům. Nejvíce zlevnily brambory, což reflektuje začínající sklizeň raných odrůd a prudký nárůst ceny v předchozích měsících. Dále také poklesly oproti předchozímu měsíci i ceny služeb.



Stavebnictví se v červenci vrátilo k růstu cen, které jsou o 0,2 % vyšší oproti předchozímu měsíci. Meziroční dynamika tak dosáhla 3,9 %. Hlavním důvodem je přetrvávající vysoká poptávka po stavebních pracích a mizivá volná kapacita. Stavebnictví v minulých letech prošlo značnou redukcí výrobních kapacit a ve spojení s aktuálně vysátým trhem práce se mu nedaří držet krok s rostoucí poptávkou po stavebních pracích.

V následujících měsících očekáváme, že si růst průmyslových cen udrží současné tempo. Na své rostoucí trajektorii zůstanou ceny ve stavebnictví, které nadále budou trpět nedostatkem kapacity. Nakonec i ceny v tržních službách by podle našeho odhadu neměly ztratit svou dynamiku. Působit na ně totiž nepřestane vliv rostoucích mezd.

Celkově tedy očekáváme, že inflační tlaky v ekonomice zůstanou letos silné. Spotřebitelská inflace se tak podle našeho odhadu bude držet nad dvěma procenty po celý letošní rok. Spolu s kurzem koruny, kterému se nechce posilovat tak, jak si centrální banka představuje, budou inflační tlaky z primárních okruhů jedním z hlavních důvodů, proč ČNB v nejbližší době nepřistoupí ke snižování úrokových sazeb obdobně jako jiné centrální banky ve světě.

(rp,prvnizpravy.cz,kb,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?