Ve válce mezi USA a Tureckem, zatím vítězí Putin

zprávy

Spojené státy vyvíjejí  obrovský tlak na Turecko, na svého spojence v NATO. Pokud bude situace nadále eskalovat, může být vítězem Moskva.

Ve válce mezi USA a Tureckem, zatím vítězí Putin
Recep Tayyip Erdoğan a Vladimir Putin na summitu BRICS
5. srpna 2018 - 07:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan hovořil o "nové éře" krátce po prezidentských volbách ve Spojených státech. S Donaldem Trumpem v Bílém domě Ankara  očekávala, že bude všechno lepší než v případě bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. I když kritika Washingtonu vůči Turecku v loňském roce rostla hlasitěji a hlasitěji, turečtí činitelé zůstávali optimističtí.

To se náhle změnilo několik dní po summitu NATO v Bruselu, kde Trump pozdravil Erdoğana zlostně. Důvodem je Andrew Brunson, americký pastor, který byl v Turecku uvězněn téměř dva roky a nyní je v domácím vězení. V reakci na to Trump vyhrožoval Turecku poprvé na twitteru sankcemi. A nakonec ve středu  vláda USA učinila bezprecedentní trestní opatření proti tureckému ministru vnitra a spravedlnosti. USA obviňuje ministry  Abdulhamit Güla a Süleyman Soylufronta  za hlavní strůjce vazby a zatčení pastora Brunsona.


Eskalace ukazuje, že turecká vláda nesprávně odhadla svou pozici v jednání se Spojenými státy. Sankce zasáhly Ankaru nepřipravenou; Erdoğan nepředpokládal, že by americký prezident splnil hrozbu. Krize v turecko-americkém vztahu není  vyloučena. Zatímco Trump blahopřál k volebnímu vítězství v červnu v Turecku, vztahy mezi těmito dvěma spojenci NATO se nadále zhoršovaly.

Seznam problémů je dlouhý. Turecko doufá, že Trump - na rozdíl od jeho soupeřky  Hillary Clintonové a jeho předchůdce, Baracka Obamy, podpoří Turecko v boji proti Kurdům, ale Trumpova  vláda  naopak podpo kurdské milice YPG, aby Turecko zlobilo. Ankara považuje YPG za teroristickou organizaci. Ve skutečnosti mnoho pozorovatelů vidí YPG jako sesterskou organizaci pro PKK zakázanou v Turecku a Německu. Turecko navíc požaduje vydání kazatele Fethullaha Gülena, kterého Erdoğan obviňuje z pokusu o převrat v červenci 2016. Orgány USA ho však odmítly vydat, mluví o nedostatku důkazů.

Zatčení amerických občanů, pracovníků amerického velvyslanectví  v Turecku vedlo ke konfliktu minulý rok. Od neúspěšného převratu provádí turecká vláda dalekosáhlé "čistky", jejichž cílem je chránit ji před dalšími pokusy o svržení. Desítky tisíc údajných příznivců Gülena a podezřelých z terorismu byli zatčeni, včetně některých cizinců. Vzhledem k zatčení zaměstnance dočasné zastavení velvyslanectví USA v Ankaře zastavilo vydávání víz v roce 2017.

Mezitím mezi partnery NATO existovaly známky uvolnění. V létě se Turecko a Spojené státy shodly na tom, že Washington využije svého vlivu k tomu, aby přesvědčil kurdské YPG Turecka, považované za hrozbu, ke stažení z některých oblastí severní Sýrie. Na okraji summitu NATO se Erdoğan také zmínil o Trumpovi v případě Ebru Özkana, tureckého občana zadrženého v Izraeli. Za jeho propuštěním byly vtahy mezi Trumpem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Trump tedy očekával vydání Andrewa Brunsona za propuštění Özkana, řekl Washington Post. Podle zpravodajské agentury Bloomberg a tureckých novinářů americká vláda dokonce nabídla, aby americký zadržený bankéř Hakan Atilla odjel do Turecka. Ale místo toho, aby Brunsona propustili, tak turecký soud udělil Brunsonovi domácí vězení.
.
Prodloužení sankcí by mohlo mít vážné důsledky pro tureckou ekonomiku. Turecko již bojuje proti vysoké inflaci a kolapsu měny. Sankce proti ministru vnitra Suleimanu Soylu a ministru spravedlnosti Abdulhamita Gula znepokojily trhy, že dolar poprvé překročil symbolickou pětilirovou hranici. Další sankce by urychlily propad turecké liry. Turecko je ale dále  tvrdohlavé. Vláda již oznámila, že přijme protiopatření.

V roce 2016 se objem obchodu mezi oběma zeměmi pohyboval kolem 17,4 miliardy dolarů. Z hlediska bezpečnostní politiky jsou obě země vzájemně závislé i jako spojenci NATO. Turecko je pro Alianci obzvláště důležité kvůli své geopolitické pozici. Ankara postavila druhou největší armádu NATO a je domovem několika základen Aliance včetně letecké základny Incirlik. Z Incirliku mimo jiné vedla americká anti-IS koalice útoky proti pozicím IS.


Turecko od doby, kdy vládne Erdogan, se posunulo hodně doprava. Ale přesto velká část obyvatelstva má tendenci vidět USA jako největšího nepřítele Turecka. V případě další eskalace mezi partnery NATO by nakonec mohl být vítěz Vladimir Putin. Ruský prezident v současné době soustředěně sleduje, jak hodně rozepře mezi Erdoğanem a Trumpem rozděluje alianci NATO a že se Turecko může ještě více obrátit směrem k Rusku namísto k západní alianci. Nákup ruského systému protiraketové obrany S-400 byl jasným varováním pro všechny.

Největší poražený je však jasný: Andrew Brunson. Pastor již není ve vězení, ale zda sankce USA povedou k jeho propuštění, je velmi sporné.

(rp,prvnizpravy.cz,zeit,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif