USA se Spojeným královstvím a s Francií udeřily na Sýrii

zprávy

Všechny světové zpravodajské televizní programy nad ránem v sobotu 14. dubna 2018 přerušily pravidelné pořady, protože prezident Donald Trump oznámil, že ve spolupráci s Velkou Británií a Francií schválil americké vojenské zásahy na některé cíle v Sýrii.

USA se Spojeným královstvím a s Francií udeřily na Sýrii
Titulní stránka britského webu The Guarian
14. dubna 2018 - 04:34

Údery jsou podle Bíleho domu reakcí na údajný chemický útok na syrské město Dúma minulý týden.

"Probíhá kombinovaná operace s ozbrojenými silami Francie a Spojeného království," uvedl prezident Trump v čase, kdy v Evropě panovala noc. 

Premiérka Spojeného království Mayová potvrdila britskou angažovanost a řekla, že neexistuje žádná praktická alternativa k použití síly. Ale také řekla, že údery nemají vést ke změně režimu.

Americký prezident ve své řeči prohlásil, že cílem je "vytvořit silné odrazující prostředky proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní".

Jak uvedl web BBC, americký představitel řekl ještě v noci agentuře Reuters, že rakety Tomahawk byly použity proti několika lokalitám v Sýrii.

Agentura také citovala svědka v Damašku, podle něhož v hlavním městě bylo slyšet  "nejméně šest hlasitých výbuchů". To ovšem na hodinách v Praze byl čas 3:45 hodin.

Ostatně sýrská státní televize sama potvrdila údery na Damašek. Rovněž však oznámila, že byly nasazeny prostředky prorivzdušné obrany země, které některé střely zneškodnily.

Britská monitorovací skupina Syrské organizace pro lidská práva uvedla, že střely zasáhly syrský vědecký výzkumný fond v hlavním městě spolu s několika vojenskými místy.


(ps, Prvnizpravy.cz, foto: titulní stránka z webu The Guardian)
 


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif