Spiegel: Berlín a Moskva se vrátily k normální diplomacii – to je pokrok

zprávy

Setkání Angely Merkelové a Vladimíra Putina v Mesebergu nebylo příliš srdečné, ale přítomnost společných zájmů slibuje jednání mezi oběma zeměmi, napsal německý časopis Der Spiegel.

Spiegel: Berlín a Moskva se vrátily k normální diplomacii – to je pokrok
Angela Merkelová a Vladimir Putin
20. srpna 2018 - 04:20

Podle vydání mají obě strany značnou snahu spolupracovat v určitých otázkách a takový návrat k normální diplomacii je již pokrokem a malým „resetem" vztahů.

Podle časopisu návštěva ruského prezidenta na svatbu rakouského ministra zahraničí Kariny Kneislové ve stejný den nemůže být považována za zcela soukromou, protože po ní bezprostředně došlo k setkání v zámku Meseberg. Vzhledem k rostoucímu ekonomickému tlaku se vůdce Kremlu snaží o sblížení s Evropou, tvrdí autor článku.

Pokud však má Putin v rakouské vládě spojence, pak se situace s německou liší. Nicméně „jakákoli cesta do Evropy vede přes Merkelovou" a Putin o tom ví, napsal německý časopis. Mezitím se i Němci zajímají o zlepšení vztahů s Ruskem navzdory všem neshodám – a to na pozadí s rostoucích sporů s Donaldem Trumpem. Koncem července se Merkelová a německý ministr zahraničí Heiko Maas setkali v Berlíně s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a velitelem ruského generálního štábu, aby diskutovali o situaci v Sýrii a na východní Ukrajině.

To vše znamená, že se ve vztazích mezi Německem a Ruskem došlo k určitému pohybu, třebaře zůstalo tajemstvím, o čem byla řeč, uvedl Sebastian Fisher, redaktor Der Spiegelu. Podle jeho názoru je pozoruhodné, že v Mezebergu byla před začátkem schůzky učiněna pouze stručná, předem připravená prohlášení. S otázkami novinářů se nepočítalo a po skončení nebyla žádná tisková konference.

Angela Merkelová na počátku zdůrazňovala téma východu Ukrajiny a mluvila o možné misi OSN. Putin naopak začal své prohlášení hospodářskými vztahy mezi Ruskem a Německem, německými společnostmi v Rusku a ruskými investicemi v Německu. Chtěl tedy zdůraznit význam partnerství mezi oběma zeměmi, míní autor článku.


Německo je jedním z největších odběratelů ruských energetických zdrojů, proto se Merkelová a Putin shodli na výstavbě další plynovodu „Nord Stream - 2“, jehož prostřednictvím má být dodán ruský plyn do Německa pod Baltským mořem. Americký prezident Donald Trump je s tímto projektem nespokojený a hrozí mu sankcemi. Ostatně Merkelová však trvá na tom, že ruský plyn by měl pokračovat do Evropy, a to i přes Ukrajinu, aby získala příjmy z tranzitu.

Podle autora článku, když Vladimir Putin začal mluvit o Sýrii, bylo jasné, jak moc touží po ekonomické podpoře pro Evropany, aby obnovili zemi. Ruská vojenská účast v regionu již dlouho není mezi Rusy není populární, tvrdil německý časopis. Současně, ve vojenské oblasti Putin považuje sebe a svého spojence Asada jen krok od vítězství, pokračoval Der Spiegel. Angela Merkelová chtěla mluvit o mírovém uspořádání v zemi a diskutovat o návratu syrských uprchlíků do své vlasti - především těch, kteří žijí v tureckých a jordánských táborech.

Merkelová je naopak znepokojena situací v povstalecké provincii Idlib, kde se zdá, že syrská armáda s podporou Ruska připravuje novou vojenskou ofenzívu. Podle kancléřky je nutné v oblasti zabránit vzniku „humanitární katastrofy".


Nezdá se, že by sblížení mezi Ruskem a Německem v Mesebergu bylo zvláště srdečné, uvedl německý časopis. Merkelová a Putin, kteří se 13 let potkávají v mezinárodním prostoru, se na schůzce chovali „zdvořile, ale s odstupem". Každý vyslyšel prohlášení toho druhého s bezvýraznou tváří, bez uvolněného vtipkování. Vyjednávání však mají perspektivu a existuje zřetelná snaha vzájemně spolupracovat na otázkách, které jsou pro obě země společným zájmem - aniž by se potlačovaly neshody. To je jakási norma pro diplomacii – v daném případě již pokrok, uzavřel Der Spiegel.

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?