Pompeo a Lavrov se vzájemně obvinili z destrukce Venezuely!

zprávy

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo během svého rozhovoru s Sergejem Lavrovem řekl, že Moskva „destabilizuje“ situaci ve Venezuele, uvedl deník Le Figaro.

Pompeo a Lavrov se vzájemně obvinili z destrukce Venezuely!
Sergej Lavrov a Mike Pompeo
3. května 2019 - 11:06

Opět požadoval, aby Rusko nepodpořilo Nicolase Madura, prezidenta latinskoamerické země. Lavrov naopak odsoudil negativní vliv Spojených států na situaci v regionu a možnost amerického zásahu do záležitostí jiného státu.

Ve středu proběhl telefonický rozhovor mezi americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí, kterého citovalo francouzské vydání, ministr zahraničí během rozhovoru zdůraznil, že „zásah Ruska a Kuby destabilizuje Venezuelu a bilaterální vztahy mezi USA a Ruskem". Kromě toho, Pompeo „vyzval Rusko, aby přestalo podporovat Nicolase Madura a připojilo se ke skupině států, včetně drtivé většiny západních zemí, které chtějí lepší budoucnost venezuelského lidu."


Podle novin, ve stejném rozhovoru Sergej Lavrov reagoval na obvinění a odsoudil „destruktivní dopad“ Spojených států na Venezuelu. Publikace citovala oficiální prohlášení ruského ministerstva zahraničí, podle něhož šéf ruského ministerstva a zahraniční věci uvedl, že „zásah Washingtonu do vnitřních záležitostí suverénního státu“ je „hrubým porušením mezinárodního práva“ a „nemá nic společného s demokratickým procesem“.
 
Zároveň Lavrov kritizoval prohlášení Donalda Trumpa a Mika Pompea, že v případě potřeby by do konfliktu  mohla zasáhnout americká armáda. „Pokračování agresivních kroků je spojeno s nejzávažnějšími důsledky“, citoval Lavrova Le Figaro. „Pouze venezuelský lid má právo určit svůj osud."

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif