Die Zeit: USA se zdiskreditovaly – teď se Sýrií zaujme Evropa!

zprávy

Konflikt v Sýrii nemá vojenské řešení, protože jeho zhoršení hrozí „světovým požárem", napsal Die Zeit.

Die Zeit: USA se zdiskreditovaly – teď se Sýrií zaujme Evropa!
Ilustrační foto
19. dubna 2018 - 11:04

Musíme jednat diplomaticky a současně být připraveni učinit ústupky Moskvě a Damašku, doporučuje autor materiálu. A protože se Spojené státy zdiskreditovaly jako spolehlivý partner, nyní se tato úloha padá na ramena evropských vůdců.

Raketový útok Američanů, Britů a Francouzů na Sýrii nevyvolal výrazné zhoršení konfliktu mezi Washingtonem a Moskvou, uvedl Die Zeit. Bombardování ovšem nemělo prakticky žádný vliv na průběh občanské války a těžko dosáhlo původního cíle, tj. zničení zásob chemických zbraní syrského vůdce Bašára Asada (Jaké zásoby? - pozn.red.).

Úder byl velmi zdrženlivý, pokračuje publikace. Cílem nebylo zasahnout do války nebo změna režimu, ale jednoduché „prohlášení", tvrdí autor (A co porušení mezinárodního práva? - pozn. red.). Západ tak varoval Asada, aby už nepoužil chemické zbraně, a také varoval ostatní před pokusy o jeho ospravedlnění. Šéf Kremlu Vladimír Putin reagoval zdrženlivě. Po hrozbách ruských diplomatů nedošlo k žádné akci.
 
Útok západních politiků vyvolalo nejen "morální rozhořčení", ale i domácí politické důvody, napsal list. Například šéf Bílého domu se snažil odvrátit pozornost od kritiky, která mu byla adresována ve Spojených státech. Stejné motivy byla do jisté míry vedena britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Le Penová: Macron dobře ví, že lže a porušil mezinárodní právo!
 

Ve srovnání se situací v Sýrii byla studená válka poměrně jednoduchým konfliktem, míní autor. Tehdy byly jen dva tábory, dva soupeři, jako v šachu. Nyní „velkou hru" hrají nejen velmoci, ale i regionální mocnosti. Své zájmy v Sýrii prosazují Turecko, Saúdská Arábie, Izrael a Írán. Konflikt ale není možné vyřešit vojenskými prostředky, je přesvědčen německý novinář. Takový přístup může vyvolat „světový požár", zdůraznil.
 
Německo se nezúčastnilo bombardování Sýrie, ale má všechny důvody - zejména v souvislosti s migrační krizí - trvat na obnovení mírového diplomatického procesu, který se v Ženevě a Astaně dostal do mrtvého bodu. Ale nepředpokládejte, že nové protiruské sankce posunou situaci z mrtvého bodu, a že Moskva ve všem ustoupí. Nakonec bude v nejlepším případě dosaženo kompromisu. A za to Západ bude muset učinit ústupky. Pravděpodobně umožní Rusku zůstat v Sýrii a Asada u moci. Dosažení míru na Středním východě bez použití zbraní není snadný úkol. A protože se Amerika zdiskreditovala jako spolehlivý partner, musí se s ním vypořádat Evropa, dodal Die Zeit.

(kou, prvnizpravy.cz, zeit.de, foto: arch.) 


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif