Handelsblatt: „Principiální“ sankce, a zbrojní dohody mezi USA a Ruskem!

zprávy

Zatímco Bílý dům vyvíjí silný tlak na Evropu v otázce protiruských sankcí, Spojené státy se samy nestydí dělat obchody s Ruskem, napsal Handelsblatt.

Handelsblatt: „Principiální“ sankce, a zbrojní dohody mezi USA a Ruskem!
Ruské raketové motory RD-181
7. září 2018 - 10:10

O tom svědčí „výbušná raketová dohoda", stejně jako „podezřelé" rozhovory mezi Washingtonem a Moskvou o možném nákupu ručních zbraní ruské výroby ze strany USA, uvedl novinář německých novin.

Navzdory americkým sankcím vůči Ruské federaci obě země pokračují v uzavírání obchodních dohod mezi sebou, napsal německý deník Handelsblatt.

Zatímco Bílý dům vyvíjí silný tlak na Evropu ve věci protiruských sankcí, samotné Spojené státy „uzavírají své vlastní obchody a kontaktům se nevyhýbají", napsal autor článku André Ballin.

„O tom svědčí výbušná raketová dohoda: americký letecký a obranný koncern Orbital ATK zakoupil čtyři raketové motory od ruského státního podniku Energomaš," vysvětlil novinář Handelsblattu.

Bez těchto motorů by USA nemohly zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici. Samotný program ISS je „ve skutečnosti civilní". To vše však nezabránilo americkému kongresu „opakovaně kritizovat závislost Pentagonu na ruské raketové technologii".

„V takovém případě má obchod, podle všeho, navrch nad politikou," tvrdí Ballin. „Podle odborníků by totiž vývoj vlastního motoru stál Spojené státy nejméně tři miliardy dolarů."


Ještě podezřelejší jsou podle autora článku jednání mezi Ruskem a Spojenými státy o koupi ručních zbraní z ruské zbrojovky americkou stranou pro jejich bezpečnostní služby.

„Jedná se o ruské pistole typu „Osa", které jsou klasifikovány jako „neletální zbraně". Od roku 2016 jsou v arzenálu státní policie v Arizoně, " uvedl novinář německých novin.

A to i přes skutečnost, že jsou obchody se zbraněmi s Ruskem považovány ve Spojených státech za nepřijatelné „z principiálních důvodů", pokračoval André Ballin.


„Je také zajímavé, že výrobce „Osy", koncern „Techmaš" se vyskytuje pouze v seznamu sankcí EU, i když černý seznam Američanů je mnohem delší. Tato výjimka podkopává princip, který je demonstrován v otázce sankcí v jiných případech,“ zdůraznil autor článku.

„Snad to je jeden z důvodů, proč je v Evropě tak velký odpor vůči předpisům Bílého domu ohledně dvoustranných energetických projektů (Evropské unie) s Ruskem," dodal Ballin.

(kou, prvnizpravy.cz, handelstblatt.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif