Bureš: ČNB dnes ponechá sazby beze změny, jak bude reagovat koruna?

byznys

<< GLOSA >> Dnešní zasedání ČNB bude opět pod taktovkou nové holubičí většiny.

Bureš: ČNB dnes ponechá sazby beze změny, jak bude reagovat koruna?
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
29. září 2022 - 10:20

Poslední čísla z domácí ekonomiky sice překvapila bankovní radu lehce pozitivně (menší pokles spotřeby, rychlejší dynamika mezd) - toto překvapení však zatím není výrazné a nová čísla vesměs potvrzují narativ o ekonomice na hraně recese. Proto předpokládáme, že holubičí většina bude v tuto chvíli dál hlasovat pro stabilitu sazeb a bude trhům indikovat stabilitu sazeb i pro nejbližší kvartály, píše Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance .

K dalšímu zvýšení sazeb by ji v současné sestavě přesvědčil pravděpodobně jen výraznější tlak na oslabování české koruny. Inflační tlaky totiž přes startující lehkou recesi zůstanou výrazné a ČNB si nebude moci slabou korunu dovolit. Její obrana se však se zužujícím pozitivním úrokovým diferenciálem jak vůči euru, tak dolaru může prodražovat. Zejména americký Fed je (podle výsledků posledního zasedání) ochotný sazby dál zvyšovat nehledě na předpokládanou recesi a podobným směrem se pravděpodobně vydá i ECB. V takovém prostředí (zužujícího se úrokového diferenciálu) mohou být sázky proti koruně pro trhy čím dál atraktivnější.




Na druhou stranu podle vývoje likvidity v bankovnímu systému se zdá, že tlak na koruně vrcholil v průběhu července, kdy ČNB na obranu koruny utratila přibližně 10 miliard euro. Právě v té době trhy řešily zásadní nejistotu spojenou s obměnou bankovní rady. Nejasný byl postoj jak k sazbám, tak i k obraně koruny - trhy žily strachem z okamžitého vypnutí “obranných intervencí” na koruně. Tento strach v průběhu srpna a září polevil a odhadujeme že od konce července zatím ČNB na obranu koruny utratila lehce přes 2 miliardy euro. Obrana koruny a prodej devizových rezerv jsou však řadě členů bankovní rady trnem v oku. A pokud se zužujícím se úrokovým diferenciálem tlak na korunu opět zesílí, může ČNB s další obranou koruny váhat… a její nejistota by pak byla pozvánkou pro další hráče “naskočit” do sázek proti koruně.

V základním scénáři (mělká recese) nepočítáme s tím, že sázky proti koruně budou natolik výrazné, aby přesvědčily holubičí ČNB v nejbližších měsících k dalšímu zvýšení sazeb. Pokud by ale došlo na alternativní scénář (hluboká recese spojená s výrazným nedostatkem plynu během zimy), bude ČNB podle našeho názoru nucena stabilizovat český finanční systém (zabránit masivnímu odlivu kapitálu) dalším růstem úrokových sazeb… a to nehledě na výrazně hlubší propad českého hospodářství.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?