Bureš: Mzdy zrychlují, reálně však pokračuje strmý pád

byznys

Průměrná mzda v Česku se vyšplhala na 39858 korun, což je o 6,1 % více než před rokem.

Bureš: Mzdy zrychlují, reálně však pokračuje strmý pád
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
6. prosince 2022 - 09:40

Meziroční tempo mezd tak zrychlilo z 4,4 % ve druhém kvartále zhruba tak, jak očekávala centrální banka a o něco méně než jsme předpokládali my, komentuje Jan Bureš, Hlavní ekonom Patria Finance.

Přes zrychlení nominálního tempa mezd, reálně průměrná mzda padá kvůli rychlejší inflaci stejně prudce jako ve druhém kvartále - o 9,8 % meziročně. To zapadá do našeho základního scénáře, ve kterém bude spotřeba domácností hlavní “koulí na noze” české ekonomiky.

Mezi jednotlivými odvětvími přetrvávají nadále v dynamice mezd rozdíly, ale zdá se, že se postupně zmenšují. V řadě služeb včetně obchodu, pohostinství a IT dynamika mezd zvolnila z okolí dvouciferných úrovní a pohybuje se nyní podobně jako průmysl v okolí 8 %. Co táhlo dynamiku mezd dolů, jsou zejména ne-podniková na stát napojená odvětví - 0,6% nárůst ve zdravotnictví nebo 2,1% ve zdravotnictví.
 

 
Předpokládáme, že platy ve veřejném sektoru na přelomu roku také zrychlí (promítne se do nich naplno zářijové 10% navýšení platů vybraných státních zaměstnanců) a lehce zrychlí i dynamika mezd v podnikové sféře. Celkově však bude dynamika mezd dál výrazně zaostávat za inflací a české domácnosti budou dál v průměru reálně chudnout. Odchylka od prognózy centrální banky přitom nebude natolik vysoká, aby dokázala přesvědčit holubičí většinu v bankovní radě k akci.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?