Důvěra v českou i německou ekonomiku mírně vzrostla

byznys

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku zaznamenal v listopadu nepatrné zlepšení, když vzrostl z říjnových 89,8 b. na 90,1 b. Zatímco důvěra spotřebitelů byla meziměsíčně vyšší, nálada podnikatelů se dále zhoršovala.

Důvěra v českou i německou ekonomiku mírně vzrostla
Ilustrační foto
25. listopadu 2022 - 09:40

Indikátor spotřebitelského sentimentu se zvýšil ze 71,9 b. na 76,0 b. Podobné jednoměsíční výkyvy jsme viděli už v předchozích měsících a závěry o obratu negativního trendu by tak byly předčasné. Přes mírné zlepšení i nadále platí, že důvěra domácností zůstává velmi nízká a poblíž historických minim. Důvodem je vysoká inflace, která výrazně ukrajuje z příjmů a úspor domácností. Spotřebitelé se také obávají zhoršeného vývoje ekonomiky, který by se mohl projevit ve zhoršení jejich finanční situace a v nárůstu nezaměstnanosti, píše v komentáři Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

V podnikatelském sektoru nadále pokračoval pokles důvěry. Ta se v listopadu snížila ve všech sledovaných odvětvích s výjimkou stavebnictví. V průmyslu se nálada zhoršovala již šestý měsíc v řadě. Hůře průmyslníci nadále hodnotili především poptávku po produkci, což se odráželo i v horším hodnocení výhledu výrobní činnosti pro další měsíce. V souladu s tím průmyslové podniky očekávají také nižší poptávku po zaměstnancích. Srovnáme-li však současné hodnoty indikátoru očekávané zaměstnanosti s dobou koronavirové pandemie, tak se tento ukazatel stále nachází na výrazně příznivějších úrovních.

Mělká recese tuzemské ekonomiky, ke které v průběhu letošního druhého pololetí pravděpodobně dojde, může vyvolat mírný nárůst nezaměstnanosti, na propouštění ve velkém rozsahu to ale zatím nevypadá. Český trh práce je stále hodně napjatý a tak spíše dojde k tomu, že se zmírní převis poptávky po pracovnících nad jejich nabídkou.



Německý IFO index za listopad překonal očekávání. Souhrnný ukazatel podnikatelské důvěry se výrazněji odrazil ode dna, když vzrostl z 84,5 b. na 86,3 b., zatímco se čekal nárůst na 85,0 b. Lépe se vyvíjela složka hodnotící očekávání pro následujícího půl roku, naopak hodnocení současné situace za odhady mírně zaostalo. Pozitivní vliv na očekávání podnikatelů pravděpodobně mělo částečné uklidnění situace na energetických trzích, které vedlo k poklesu cen energetických komodit. Vysoká naplněnost plynových zásobníků napříč Evropou navíc dává velkou šanci na to, že se letošní zimu podaří z hlediska dodávek plynu přestát bez větších obtíží. Přispívá k tomu i dosavadní teplé počasí. Z historického hlediska ale IFO index stále zůstává na velmi nízkých úrovních.

Americký svátek Dne díkuvzdání se na finančních trzích projevil v nízké obchodní aktivitě. Euro vůči americkému dolaru dnes jen mírně posílilo o zhruba 0,2 % k 1,042 USD/EUR. Přispělo k tomu pravděpodobně holubičí vyznění zápisu z posledního zasedání amerického Fedu, které ukazuje na zpomalení v tempu zvyšování úrokových sazeb. Prosinec tak bude pravděpodobně ve znamení zvýšení sazeb o 50 bb, po předchozích čtyřech po sobě jdoucích nárůstech o 75 bb. Zápis z posledního jednání ECB pak naopak ukázal širokou podporu pro realizované zvýšení o 75 bb. Tuzemská měna po mírném posílení během dopoledne k euru nakonec mírně oslabila o přibližně o 0,1 % k hladině 24,40 CZK/EUR. Zmíněné pohyby však primárně souvisely s nízkou likviditou na trzích.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?