Evropa a Spojené státy směřují k obchodní válce

byznys

V krizi je první věcí, na kterou každý myslí, vlastní ekonomika. Spojené státy jsou vnitřně rozervaná země. Boj o moc mezi demokraty a republikány hrozí ochromit zemi. A zdá se, že politické tábory se stále více radikalizují.

Evropa a Spojené státy směřují k obchodní válce
Ilustrační foto
30. listopadu 2022 - 07:20

Spojené státy loni v srpnu  přijaly zákon o snížení inflace (IRA), jehož cílem je omezit inflaci snížením deficitu, snížením cen léků na základě vyhlášky a investicemi do národní výroby energie a zároveň podporou čisté energie a vytvářením pracovních míst.

Pobouření v Evropě. Evropa má v úmyslu „poskytnout seriózní odpověď“ Spojeným státům na to, že 1. ledna vstoupí v platnost tento americký zákon o snížení inflace. Opatření, která zvažují orgány EU, by mohla vést k transatlantické obchodní válce,  píše  Politico . Jak poznamenávají anglicky psaná média, v Evropě obecně a v Německu zvláště jsou politické elity „zklamané, že Washington nenavrhuje mírovou dohodu“. „Evropské obavy jsou spojeny s balíkem grantů a daňových úlev ve výši 369 miliard dolarů na podporu zelených podniků ve Spojených státech, které vstoupí v platnost 1. ledna,"  uvedl Politico .


Zákon o snížení inflace z roku 2022, který poskytuje snížení daní a výhody dodávek energie pro podniky otevírající se ve Spojených státech, podepsal loni v srpnu americký prezident Joe Biden. Pro Evropany je tento zákon nebezpečný, protože by mohl povzbudit společnosti, aby přesunuly investice z Evropy, a povzbudit zákazníky, aby „kupovali Američany“, pokud jde o nákup elektrických vozidel. To pobuřuje velké evropské automobilky ve Francii a Německu. Zákon o snižování inflace z roku 2022 totiž  specifikuje, že „369 miliard dolarů“ je  sice „na čistou energii k řešení klimatické krize, ale s historickou podporou elektrických vozidel a čisté energie“.


„Amerika na prvním místě“. Načasování tohoto protekcionistického opatření ze strany Spojených států je velmi špatné pro ekonomiky zemí eurozóny a zejména pro Německo, které otevřeně propadá panice z představy, že několik jeho hlavních společností – částečně stimulovaných raketově rostoucími náklady na energii poté, co Rusko napadlo Ukrajinu – uzavření operací na německé půdě s cílem investovat jinde. 

Politico varuje: „To poslední, co Berlín potřebuje, je ještě více povzbudit společnosti, aby opustily Evropu, a EU chce, aby USA uzavřely dohodu, ve které jejich společnosti budou moci využít amerických výhod“. Jakákoli opatření zvažovaná v Evropě v reakci na americký zákon by mohla být „z velké části symbolickým“ protestem WTO.

„Střet by se však mohl snadno vrátit k celním bitvám v duchu pomsty (uděláním podobné věci), jako to, co ve své době podnítil bývalý americký prezident Donald Trump,“
  varuje Politico . V této době EU – jak   uvedl  Business Standard – zvažovala  pomstychtivé reakce na celní taktiku Donalda Trumpa. „Vztahy Evropy se Spojenými státy byly dohnány do extrému zahraniční politikou prezidenta Donalda Trumpa ‚America First‘,“ uvedla finanční média.



Ekonomická válka. A to je opět případ mezi Spojenými státy a EU, které vyhlašují ekonomickou válku. V případě krize je totiž první věcí, na kterou každý myslí, vlastní ekonomika. V roce 2019 Hosuk Lee-Makiyama, ředitel Evropského centra pro mezinárodní politickou ekonomii v Bruselu, podle  Business Standard  zahájil: „Evropa je zahnána do kouta a musí se bránit“. EU je nyní ve stejné pozici a připravuje odvetu proti Spojeným státům tím, že odpoví na ekonomickou válku, kterou Spojené státy vyhlásily proti – nicméně – svým spojencům, zejména v rámci NATO.

Continental Observer  před  současným konfliktem mezi Moskvou a Kyjevem analyzoval: „Washington potřebuje válku a snaží se do ní zatáhnout Rusko“ vyprovokováním destabilizace Ukrajiny. Znovu, vždy před konfliktem na Ukrajině,  Continental Observer  ukázal  pozici Německa, které vidělo manichejský úder Spojených států, chtělo nadále obchodovat a spolupracovat s Ruskem: „Německo se obrací zády ke Spojeným státům ve prospěch Ruska."




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX




Berlín se však před příchodem zimy pod tlakem silné americké lobby v této zemi rozhodl slepě následovat protiruskou politiku Spojených států a prosazoval odmítnutí příchodu ruského plynu přes Nord Stream 2, když stačilo otočit ventilem správným směrem pro přístup k plynu. A když německé obyvatelstvo začalo tento plyn požadovat pro letošní zimu a pro svůj průmysl, zasáhla ponorková sabotáž. Nyní němečtí politici a průmyslníci, když vidí, že americká hra rodí zradu, začínají spěchat, aby pohrozili Spojeným státům obchodní odvetou.

Politico píše: „pokud se tato hádka vymkne kontrole, povede to k obchodní válce, která vyděsí sužované Evropany. Jako první gesto by proto EU měla symbolicky protestovat u Světové obchodní organizace (WTO). Střet by však mohl snadno strmě sklouznout zpět k pomstychtivým tarifním bitvám za dob bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ varuje  Politico .

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?