Inflace v eurozóně v lednu potřetí v řadě zpomalila

byznys

Předběžná HICP inflace v eurozóně se v lednu snížila z prosincových 9,2 % y/y na 8,5 % y/y. To bylo viditelně pod tržním odhadem ve výši 8,9 % y/y. Jádrová inflace zůstala stejně jako o měsíc dříve na rekordních 5,2 % y/y.

Inflace v eurozóně v lednu potřetí v řadě zpomalila
Ilustrační foto
2. února 2023 - 08:20

Celkově vzato dnešní data nemění náš výhled. Stále očekáváme, že inflace bude v letošním roce pokračovat v rychlém zpomalování v důsledku kombinace vlivů vysoké energetické základny, klesajících velkoobchodních cen energií a vládních opatření. Na druhou stranu se domníváme, že jádrová inflace by mohla zůstat kolem 5 % po celé letošní první pololetí v důsledku zpožděného dopadu problémů v dodavatelském řetězci a energetického šoku. Nad 3 % pak podle našeho odhadu setrvá i ve druhé polovině letošního roku, k čemuž přispěje hlavně zrychlení mzdové dynamiky, komentuje Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se dále zhoršily, vyhlídky jsou ale poměrně optimistické. Index PMI v lednu podruhé v řadě vzrostl, když oproti trhem očekávaným 43,4 bodům dosáhl 44,6 bodů. Celkově se zdá, že se dynamika českého zpracovatelského průmyslu začíná odrážet ode dna, přestože by tento trend mohly dočasně narušit problémy s komponenty v automobilovém sektoru. Státní rozpočet skončil v lednu v deficitu ve výši 6,8 mld. CZK. Meziroční prohloubení schodku (o 10,7 mld. CZK) šlo hlavně na vrub dodatečným výdajům. Slabé daňové inkaso podle nás indikuje pokračující útlum domácí poptávky.



Finanční trhy zřejmě rozhýbe až večerní zveřejnění rozhodnutí Fedu a následná tisková konference.  Dnešní data z USA přinesla spíše zklamání. Podle ADP reportu v lednu přibylo „pouze“ 106 tis. zaměstnaných, když se očekávalo 180 tis. (po prosincových 253 tis.). Ne nutně ale musí zklamání přinést také páteční payrolls, jelikož ADP report byl tentokrát ovlivněn i zhoršeným počasím v průběhu referenčního týdne. O něco slabší byl i lednový ISM index ze zpracovatelského průmyslu. Dolar tak ve výsledku dnes odpoledne k euru ztrácel zhruba 0,4 % a obchodoval se poblíž 1,09 USD/EUR. Klidný den mají za sebou měny našeho regionu, které se odpoledne pohybovaly nedaleko otevíracích úrovní.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?