Jan Vejmělek: Euro proti dolaru silnější, koruna v klidu

byznys

Protesty v Číně proti politice nulové tolerance při boji s covidem se negativně podepsaly na globální náladě na akciových trzích i na kurzu amerického dolaru.

Jan Vejmělek: Euro proti dolaru silnější, koruna v klidu
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
29. listopadu 2022 - 09:40

Díky tomu se kurz eura vůči zeleným bankovkám vyšplhal na nejvyšší hodnotu za posledních pět měsíců. Zatímco dnešní první ranní kotace se nacházely u 1,035 USD/EUR, kolem poledne již byla atakována hladina 1,05 USD/EUR. Ekonomický kalendář byl chudý. Z eurozóny zklamala výraznějším zpomalením dynamika peněžní zásoby měřená agregátem M3. Pokud jde o úvěrovou dynamiku, je patrné její slábnutí na straně úvěrů domácnostem (+4,2 %), u firem zůstává poptávka po financování robustní (+8,9 %), píše v komentáři Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.



Zatímco euro si proti dolaru polepšilo, na tuzemském devizovém trhu panoval naprostý klid. Kurz koruny vůči euru se držel v extrémně úzkém pásmu mezi 24,34 až 24,36 CZK/EUR. Zajímavější tak byl pohled na kurz koruny vůči dolaru, kde byly zelené bankovky pro našince za 23,20. Dolar byl pro nás nejlevnější od počátku června.

Bez jakékoliv odezvy se obešly komentáře ze strany centrálních bankéřů. Guvernér A. Michl zopakoval, že v dlouhodobější perspektivě je jeho cílem silná koruna. O. Dědek pak nepřekvapivě potvrdil, že úrokové sazby by se již zvyšoval neměly.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?