Koruna podobně jako region odevzdává zisky z minulého týdne

byznys

V ponbdělí nám toho makroekonomický kalendář příliš nenabídl. Za zmínku nicméně stojí ráno zveřejněná data z čínské ekonomiky.

Koruna podobně jako region odevzdává zisky z minulého týdne
Ilustrační foto
16. srpna 2022 - 10:30

Překvapivá zklamání přinesla jak data průmyslové produkce, tak i maloobchodních tržeb, což donutilo čínskou centrální banku snížit úrokové sazby, byť nepatrně o 10 bb. Horší vyhlídky druhé největší světové ekonomiky by nenesly příliš dobré zprávy pro stále se zotavující globální poptávku, píše v komentáři Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.

Nový člen bankovní rady ČNB J. Frait ve svém článku pro Hospodářské noviny zmínil, že současnou úroveň úrokových sazeb na 7 % považuje za dostatečně restriktivní. Neboť pozoruje ochlazení na úvěrových a nemovitostních trzích a zároveň reálné poklesy v maloobchodních tržbách a spotřebě domácností. Jako klíč ke zpomalení inflace vidí zpomalení globální poptávky, ke kterému by měly vést propady větších ekonomik do recese, a také utahování měnové politiky ze strany klíčových centrálních bank, jako ECB a Fed. Víceméně tak jen potvrdil vyznění písemného zápisu z posledního měnověpolitického jednání z minulého pátku.



Středoevropské měny dnes bez většího povzbuzení ze strany makroekonomických dat oslabovaly a odepisovaly tak zisky z konce minulého týdne. Nejslabší seanci zatím zaznamenává maďarský forint, který oslabil až těsně pod 400 HUF/EUR (-1,54 %). Následuje jej polský zlotý (-0,59 %) a pak česká koruna, která se ke konci obchodování pohybuje kolem 24,47 CZK/EUR. Dolar dnes naopak těžil z mírně negativního sentimentu vlivem horších dat z čínské ekonomiky a posílil tak vůči euru na 1,019 USD/EUR. Riziková aktiva po úspěších z minulého týdne tak vstupují do toho nového lehce negativně.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif