Region v červeném

byznys

Region se ve středu topil v červených číslech. Nejvíce ztrácel maďarský forint (1,1 %). Dolehlo na něho snížení ratingového výhledu agenturou S&P ze stabilního na negativní.

Region v červeném
Ilustrační foto
18. srpna 2022 - 10:20

Agentura ho spojila s riziky spojenými se získáním prostředků z fondů EU a dodávkami energií. Maďarský forint se tak v odpoledních hodinách obchodoval za 403,8 HUF/EUR. Ztrát nebyl ušetřen ani polský zlotý a česká koruna. Koruna byla ve srovnání s pondělkem o 0,5 % slabší (24,57 CZK/EUR), polský zlotý pak o 0,3 % (4,69 PLN/EUR), píše v komentáři Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

Z domácích dat byl zveřejněn růst cen průmyslových výrobců. Ten v meziměsíčním vyjádření výrazně zpomalil z červnových 1,4 % na 0,3 % v červenci. V případě cen zemědělských výrobců pak dokonce došlo k poklesu o 3,6 % m/m. Významně se na tom podepsala levnější ropa a nová sklizeň rostlinných produktů.



V důsledku rostoucích cen energií a obav z nedostatečných dodávek nerostných surovin německý ZEW index v srpnu propadl ve složce očekávání na -55,3 bodu z červencových -53,8 bodu, zatímco analytici již očekávali mírné zlepšení indikátoru. Evropská měna tak mnoho důvodů k posilování neměla. Ve srovnání s předchozím dnem skončila beze změny na úrovni 1,017 USD/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif