Česko má nového vrchního cenzora. Ujal se toho pirát Bartoš

politika

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pondělí představil novou metodiku pro zadávání on-line reklamy, která si klade za cíl zamezit tzv. "dezinformačním" webům získávat finance z reklam či dosáhnout na veřejné peníze.

Česko má nového vrchního cenzora. Ujal se toho pirát Bartoš
Ivan Bartoš
6. června 2023 - 11:03

„Různé hoaxy a fake news neslouží jen propagandě diktátorských států. Přitahují velkou pozornost a s tím spojenou reklamu, pro dezinformační weby jsou proto velmi dobrým zdrojem příjmů. Metodika přispěje k tomu, aby mezi nimi nebyly peníze daňových poplatníků,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci Bartoš.

Zadavatelé reklamy, pro které je internet v současnosti klíčovým prostředím k šíření sdělení, by si podle metodiky mohli určit pravidla, kde se jejich reklama může zobrazovat. S výběrem by měly pomoci projekty, které popisují dezinformační scénu či hodnotí kvalitu novinářské práce a dodržování etických standardů, jako jsou například projekt MediaRating Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, výstupy spolku Nelež či projekty na měření návštěvnosti NetMonitor, MediaProjekt či RadioProjekt.

„Weby se tváří jako „zpravodajské“, přesto nevíte, kdo ty články píše, kdo sedí v redakci, s jakými zdroji pracují a ani kdo to všechno vlastně platí. Proč? Protože ty texty často naplňují skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy nebo předsudečné nenávisti a autoři se skrývají pod anonymitou, aby na ně nemohl zákon. To nebudeme tolerovat. Chcete-li peníze z reklamy z veřejných zdrojů, hrajte podle pravidel jako všichni ostatní. Nejsou složitá. Buďte transparentní, uvádějte zdroje, autory a neporušujte zákon. To není tak těžké, ne?“ napsal následně na svůj Facebook ministr a šéf Pirátů.


Omezit reklamu na dezinformačních webech by mělo být podle resortu cílem i samotných zadavatelů reklamy, jelikož jde o reputaci.

V roce 2022 podle Bezpečnostního centra Evropské hodnoty fungovalo v česku 39 aktivních a relevantních dezinformačních webů. Dezinformátoři výrazně posílili v období covidové pandemie, po jejím skončení přišel útlum, protože toto téma již tolik ve společnosti nerezonovalo. Vloni v únoru po vypuknutí války na Ukrajině vyvolané Ruskem pak internetové sdružení CZ.NIC dočasně několik webů zablokovalo.

Je v tom ale háček. Bartoš již nezmínil, že je to opět snaha o cenzuru a omezování svobody projevu. Také se nezmínil, Bezpečnostní centrum Evropských hodnot je samozvaný spolek, jehož reputace je značně poškozená, a také to, že ono vypnutí webů bylo protizákonné a protiústavní. 

Také jsme psali:

Bartoš dále opominul zmínit, že tvz. "dezinformace" z doby covidové se nakonec povětšinu ukázaly jako pravdivé. Evidentně jsme tedy svědky dalšího pokusu vlády nastolit cenzuru a zbavit se všech kritiků současné vlády. 

Po vrchním cenzorovi Klímovi, který musel po značné kritice a na trvalý nátlak veřejnosti svůj post opustit, se toho nyní ujímá pirát Bartoš. 

(svoboda, prvnizrpavy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif