Drulák: Sankce jsou tupé, vláda se mě snaží umlčet

politika

Renomovaný český politolog a bývalý velvyslanec ČR ve Francii Petr Drulák se rozpovídal o tom, proč jsou ruské sankce tupé a proč se ho snaží vláda umlčet. 

Drulák: Sankce jsou tupé, vláda se mě snaží umlčet
Petr Drulák
24. září 2022 - 13:23

Spisovatel a cestovatel Tomáš Lukavec vyzpovídal bývalého českého velvyslance a dlouholetého ředitele Ústavu mezinárodních vztahů.

Profesoru Petru Drulákovi již měsíce vyhrožují, že dostane vyhazov z Ústavu mezinárodních vztahů, bude-li pokračovat v šíření svých názorů. 

Profesor Petr Drulák dlouhé léta patřil k vrcholným českým diplomatům. Byl prvním náměstkem Ministerstva zahraničních věcí, českým velvyslancem ve Francii, ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů (ÚMV), působí jako vysokoškolský pedagog a výzkumný pracovník. Aktuálně působí na Západočeské univerzitě v Plzni a na částečný úvazek také v již zmiňovaném ÚMV, který před lety vedl. Kromě toho vystupuje v řadě médií a komentuje vývoj v zahraničí.
 
Drulákovy názory, které se mnohdy rozcházejí s oficiální linií vedení státu, začaly výrazně vadit a několik měsíců kvůli nim čelí pokusům o výpověď ze strany Ústavu mezinárodních vztahů. Sám upozorňuje, že volné šíření vlastních názorů, které nijak nevybočují ze zákonného rámce, mu garantuje ústavní pořádek naší země a v případě vyhazovu je ochoten svést soudní bitvu. Sám profesor Drulák o tom veřejně celou dobu nemluvil, všechny detaily se rozhodl zveřejnit až poté, co o něm na serveru Aktuálně.cz vyšel článek tvrdící, že nahrává ruské propagandě, šíří údajně nepodložené názory. V textu se navíc nepravdivě tvrdí, že je zaměstnancem Ministerstva zahraničních věcí, které s ním nesouhlasí, ale stejně ho musí platit.


Zajímavé je, že současný ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych ve svých dopisech profesoru Drulákovi vytýkal, že svým vystupováním opakovaně porušuje Etický kodex ÚMV, nicméně Etická komise svým šetřením došla k závěru, že Drulák nic neporušil a dobré jméno Ústavu mezinárodních vztahů nepoškodil. 

Známá česká advokátka Jana Zwyrtek Hamplová v souvislosti s tímto případem upozornila, že oba dva Ditrychovy „vytýkací dopisy” jsou nejen v rozporu s českým ústavním pořádkem, protože ho nutí jednat způsobem, který není definován žádným českým právním předpisem, ale jednoznačně směřují k omezení svobody projevu.

Drulák v rozhovoru upozorňoval na rostoucí cenzuru českých médií a snahu vlády umlčet každého, kdo má odlišný názor než ten "vládní". Vládním činitelům nyní vadí to, jaké názory má Petr Drulák ohledně válečného konfliktu na Ukrajině i sankcí proti Rusku. Nelíbí se jim způsob, jakým Drulák podrobně a analyticky tuto problematiku rozebírá. 


Drulák například odmítá vládní názory, že je Ukrajina schopna ve svém boji proti Rusku zvítězit. Rozebírá nejen početní převahu ruské armády, ale vyzdvihuje i fakt, že Rusko je jedna ze dvou největších jaderných mocností na světě, která momentálně kontroluje významnou část ukrajinské infrastruktury, včetně energetické. A početně menší Ukrajina i přes masivní podporu Západu a nebývale velké dodávky moderních zbraní není schopna dlouhodobě Rusku odolávat. Navíc upozorňuje na to, že Rusko, když se rozhodne, je díky své převaze schopné zničit i zbylou ukrajinskou infrastrukturu, kterou dosud pod kontrolou nemá. A takový krok by poté vedl k totální paralýze Ukrajiny a stěží by přežila letošní zimu. 

Drulák také apeluje na okamžitém zahájení mírových jednání. Zatím však vidí jen eskalaci konfliktu tím, že Západ neustále přilévá olej do ohně tím, že hovoří o možnostech vstupu Ukrajiny do NATO, což je logicky pro Rusko téma nejen velmi citlivé, ale také nepřijatelné. 

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?