Důsledky úspěšného lobbingu zbrojařů, kterým vyhovuje válka

politika

Ministr financí Stanjura oznámil snižování platů zaměstnanců. A šéfeditor CNN Prima News Lukáš Bek v této souvislosti sepsal komentář „Jak Česko snižováním platů zaměstnancům vyhraje světovou válku“, kde rozebírá, komu a kde stát ubere.

Důsledky úspěšného lobbingu zbrojařů, kterým vyhovuje válka
Lukáš Bek, CNN Prima News
3. června 2023 - 13:02

Bek tak reagoval na škrty v jednotlivých ministerstvech týkající se snižování platů ve státní správě a osekání rozpočtu jednotlivých rezortů, které ve čtvrtek oznámil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle šéfeditora CNN Prima News Lukáše Beka má jít především o snížení tarifních platů státních zaměstnanců o pět procent namísto původně zamýšlených dvou procent. 

„Eufemisticky se občas hovoří o snižování platů státních úředníků, tedy lidí podle obecného přesvědčení přemnožených, obtěžujících ,normální občany' byrokracií. Jenže u úředníků nejspíše nezůstane,“ uvedl Bek.

Podle dostupných informací má jít de facto o všechny zaměstnance placené státem, čili od „státních“ uklízeček přes zdravotnický personál, učitele, zaměstnance v kultuře či vědce nejspíš až po policisty nebo hasiče.


Zdravotnictví hrozí dvojitý úder – kromě snížení tarifů má být zmrazena valorizace plateb za státní pojištěnce, na což zdravotnické odbory reagovaly vyhlášením stávkové pohotovosti. Kromě toho na obor dopadne už první balíček zvýšením DPH u léků, napsal dále Bek. Naopak polepšit by si podle něj mělo Ministerstvo obrany. 

„Tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje přidat 48 miliard korun, aby byl naplněn závazek v rámci NATO vydávat na obranu nejméně dvě procenta HDP,“ uvedl Bek s tím, že i přes vyšší resortní rozpočet mají být ale vojáci a civilní zaměstnanci armády na platech přiškrceni.

„Spíš to vypadá, že v celé debatě o výdajích na obranu jde o ideologickou ,zaťatost' a důsledky úspěšného lobbingu zbrojařů, kterým cynicky (realisticky) řečeno, válka vyhovuje,“ dodal Bek, který kritizuje Fialovu vládu, že po roce a půl nepřinesla promyšlenou reformu, neudělala nic například pro vyšší výběr daní ani nezvážila snadný příjem v podobě návratu superhrubé mzdy, neuvažuje o dopadech reforem na růst ekonomiky.

Také jsme psali:

Namísto toho vláda přišla podle Beka jen s "chaotickými reakcemi tváří v tvář dvěma strašidlům“. Prvním je chiméra o rozvrácených veřejných financích ČR, což je jedním z největších ekonomických nesmyslů posledních let, jak řekl ekonom Lukáš Kovanda, a druhým strašidlem je válka s Ruskem, v níž by Česko stálo na frontové linii. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif