Fiala vs. Babiš. Dlouho očekávaný souboj premiérů

politika

Velmi ostrá debata mezi současným premiérem Petrem Fialou a jeho předchůdcem ve funkci Andrejem Babišem. Babiš vyzval současného předsedu vlády, aby ukončil své trápení a předal vládu někomu, kdo tomu rozumí.

Fiala vs. Babiš. Dlouho očekávaný souboj premiérů
Petr Fiala, Andrej Babiš
5. června 2023 - 10:30

Vláda nenese odpovědnost za současnou vysokou inflaci, prohlásil v neděli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS). Naopak osočil předsedu opozičního ANO Andreje Babiše, že za inflaci může jeho bývalá rozhazovačná vláda. Ten však vinu rovněž odmítl, za příčinu inflace označil loňské rozhodnutí vlády nestanovit cenové stropy na elektřinu u výrobců. Oba se shodli, že považují za správné zrušení superhrubé mzdy, které podle některých ekonomů bylo významným proinflačním impulzem.

Podle Fialy má inflace, která v dubnu meziročně byla 12,7 procenta, tři příčiny. Jednou jsou plošné státní výdaje za epidemie covidu-19, energetická krize a růst marží ve výrobním řetězci od zemědělství po maloobchod. Vláda podle něj dělá protiinflační opatření. Vyzval Babiše, aby snížil marže v holdingu Agrofert, jehož je konečným vlastníkem a který má významnou roli v zemědělském i potravinářském sektoru.

Babiš naopak vládu obvinil z toho, že jí vysoká inflace vyhovuje, protože díky ní získává víc peněz do rozpočtu. „Tato vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací, teď je zdaní navýšením daní,“ řekl. 

„My bojujeme za to, abychom se dostali do dobrých čísel, abychom se neocitli v krachu,“ reagoval Fiala ve vyhrocené debatě. „Tato vláda nepochopila, že rozpočet má i příjmy,“ opáčil Babiš.


Debata mezi Petrem Fialou a Andrejem Babišem nabrala grády, když expremiér Babiš vyzval současného předsedu vlády, aby ukončil své trápení a předal vládu někomu, kdo tomu rozumí.

Když byla řeč ohledně letošního rozpočtu, Fiala připustil, že se deficit nevyvíjí dobře. Podle něj ale nelze ještě v tuto chvílí říct, že vláda schválený schodek za celý rok 295 miliard korun nedodrží. V létě kabinet očekává příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZu či peníze z evropských fondů, pak se uvidí, jaký je skutečný stav rozpočtu, míní. Za rychlým růstem schodku podle premiéra stojí nárůst sociálních dávek a důchodů skoro o 50 miliard korun, pomoc firmám a občanům s vysokými cenami energií ve výši 40 miliard nebo navýšení peněz na obsluhu státního dluhu.

Podle expremiéra vláda neumí čerpat peníze z evropských fondů. Kritizoval také možné snížení rozpočtů ministerstev školství, průmyslu a obchodu či pro místní rozvoj v příštím roce. Nelíbí se mu také návrh státního rozpočtu na rok 2024, který podle Deníku N počítá se schodkem 235 miliard korun. Fiala tento týden uvedl, že dokument je pouze technicko-administrativním výpočtem, který je nutný kvůli dodržení zákona, nikoliv politickým rozhodnutím vlády.

Také jsme psali:

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových 200 miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka.

Co se týče letošního rozpočtu, Fiala se podle Babiše vymlouvá na Ukrajinu. Vyzval ministerského předsedu, aby sdělil, kolik vláda dala na pomoc uprchlíkům či na zbraně. Celková pomoc Ukrajině se podle Fialy pohybuje v nižších desítkách miliard, do konce roku to bude zhruba 30 až 40 miliard korun.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: CNN Prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?