Fialův kabinet devastuje lidi a podnikatele, udeřil Rajchl

politika

Fialův kabinet „ničí republiku a devastuje české lidi a podnikatele“, zaznělo v novém vysílání předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla. A na přetřes přišly i návrhy od NERVu.

Fialův kabinet devastuje lidi a podnikatele, udeřil Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
4. listopadu 2022 - 10:30

„Pokud dojde k dalšímu zvýšení spotřební daně, daně z nemovitostí, přesunutí některých základních komodit do vyšší sazby DPH, tak to bude znamenat znovu další zdražení,“ varoval Rajchl před návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV), mezi nimiž se objevilo například doporučení k opětovnému zvýšení daně z příjmů na úroveň roku 2020. Premiér Petr Fiala (ODS) toto doporučení prozatím odmítl, avšak možné zvyšování spotřební daně však zatím zcela nezavrhl.

Rajchl, který se v posledních měsících účastnil několika demonstrací proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS), míní, že je většina veřejnosti již nakloněna proti aktuálnímu kabinetu. 

„Ta převaha je na naší straně a je to jen o tom se zkoordinovat a probudit ještě ten zbytek, který váhá a není ochoten jít tou tvrdou cestou s námi. Tou cestou říct si o tu republiku a nenechat se už dále okrádat vládou,“ zmínil Rajchl a kritizoval, že je naprosto zřejmé, že Fialův kabinet ničí republiku a devastuje české lidi a podnikatele.

Poté Rajchl vše blíže rozebral na tématu zvyšování daní, které současná vláda ještě nedávno mohutně odmítala. 

„Vláda, která říkala, že nebude zvyšovat daně v žádném případně, má dnes projednávat kroky od Národní ekonomické rady vlády mezi nimiž je zvýšení daně z příjmů fyzických osob, zvýšení poplatku za dobývání nerostných surovin – což zdraží některé suroviny jako uhlí, zvýšení spotřební daně, zvýšení daně z nemovitostí – to je ta známá věc, kterou Piráti chtějí dotáhnout až do dokonalosti, že vás tou daní chtějí o ty nemovitosti připravit… a přesunutí části služeb a zboží do vyšší sazby DPH,“ jmenoval Rajchl některé z návrhů, které mají podle NERV pomoci řešit prohlubující se strukturální deficit veřejných rozpočtů a zvyšující se riziko finanční a ekonomické nestability.


NERV tvrdí, že je současné hospodaření České republiky neudržitelné v dlouhodobém horizontu a upozorňuje na nutnost snížení schodku kvůli jeho vlivu na inflaci.

Rajchl však míní, že tyto představené kroky, které by mohly pomoci snížit deficit státního rozpočtu, ke snížení inflace nepovedou a pro své tvrzení citoval ekonomiku Markétu Šichtařovou, jež upozornila, že by dodatečně získané peníze mohly být použity k přerozdělování: 

„Každá další snaha o získání dodatečných peněz skrze zvýšení daní za účelem, aby tyto peníze mohly být použity na ‚zmírnění sociálních důsledků‘ inflace a nadcházející recese povede k pravému opaku zamýšleného. Ještě více sníží hospodářský růst a opět se přetaví do zvýšení inflace,“ prohlásil advokát.

celé video s Jindřichem Rajchlem můžete vidět ZDE

„Musíme s tím něco dělat, protože oni jsou připraveni ty daně zvýšit. To je celé součástí toho plánu,“ varoval na to předseda strany PRO a doplnil, že řešení růstu deficitu státu, který vede k růstu inflace, vidí v lepším státní hospodaření. „Nemůže dojít k tomu, aby si stát dál bral peníze skrze peněženky našich lidí,“ řekl dále Rajchl.

Také jsme psali:

Mezi možnostmi, kde by vláda mohla skrouhnout své výdaje, vidí Rajchl omezení obchodování přes lipskou burzu, zastavení modernizace české armády za pomoci nákupu F-35 či státnímu aparátu zkritizoval nákup přebytečných vakcín, které se musejí následně nákladně likvidovat.

„Vláda utrácí, utrácí, utrácí, a když už neví, kde ty peníze vzít, tak si namaluje 85 miliard z windfall tax. A já vám garantuji, že z toho nevybere ani třetinu, protože ty firmy se na to připraví,“ kritizoval dále Rachl vládní balíček obsahující takzvanou „daň z neočekávaných zisků“, která se má vztahovat na energetické a petrochemické společnosti a banky, a prostřednictvím které by vláda chtěla pokrýt výdaje na zastropování vysokých cen energií. Ministerstvo financí ve svém návrhu chce, aby daň činila 60 procent mimořádných zisků firem, a to po období tří let.

„Jednoznačně dojde k tomu, že tu daň nebude platit nikdo. Těch 85 miliard je od pana Stanjury akorát namalovaných,“ doplnil předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Také jsme psali:

Podivil se též, že průměrná cena elektřiny zdražila v první polovině roku meziročně nejvíce ze států v Evropské unii zrovna právě v Česku a to až o 62 procent. Tvrzení, že za toto zvýšení může válka na Ukrajině je dle Rajchla pouze záminkou, což tato čísla potvrzují. 

„To jinde ta válka není? U nás je a v Německu či ve Francii není?“ nechápal, jak někdo může zdražení elektřiny v takové výši vysvětlovat pouze válkou.

„‚Je tady válka. To je univerzální zdůvodnění na všechno. Ale proč my máme nejvyšší zvýšení?“ ptal se Rajchl.

„Vidím, jak dnes a denně vláda lže a neustále nám bulíkuje jednu věc za druhou a vymlouvá se pořád stejně: Babiš, válka, Babiš, válka, Babiš, válka. Za všechno může Babiš a za všechno může Putin,“ uzavřel Rajchl s podotknutím, že to je „neskutečné.“

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif