Hašek „Dominátor" to nevychytal. Zdravý rozum zvítězil

politika

Snaha o absenci ruských hokejistů při zahajovacích zápasech NHL v Praze byla dlouhá a trnitá. Pro Dominika Haška, který byl nejvýraznější tváří odporu, však neúspěšná.

Hašek „Dominátor" to nevychytal. Zdravý rozum zvítězil
Dominik Hašek
6. října 2022 - 10:30

V české metropoli se chystají dva zápasy mezi hokejovými tými San Jose a Nashvillem. Ještě předtím čeká hokejisty z NHL oficiální trénink otevřený pro veřejnost. 

Snaha o absenci ruských hokejistů při zahajovacích zápasech NHL v Praze byla dlouhá a trnitá. Pro Dominika Haška, který byl nejvýraznější tváří odporu, však neúspěšná.

Už od minulého týdne je totiž jasné, že ruští hokejisté z klubů Nashville Predators a San Jose Sharks nastoupí k úvodním duelům kanadskoamerické NHL v Praze. A Dominik Hašek, který proti tomu dlouhou dobu bojoval, se svými výkřiky o vyloučení ruských hokejistů neuspěl. 

Generální manažer San Jose Mike Grier před časem uvedl, že tým v Praze nastoupí buď i s ruskými hráči, nebo vůbec. A nutno podotknout, že celosvětově proslulá NHL po vypuknutí konfliktu na Ukrajině účast ruských hokejistů v lize nikterak neomezila.


Haškovi nejvíce vadilo, že účastí hokejistů Rusko vydělá peníze na reklamě. Ta má prý hodnotu několika milionů dolarů. Haškovi nepomohl ani pirátský ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, který se na Haškův popud také ve věci hodně angažoval. 

Vše se rozhodlo minulý týden
Ruští hokejisté mají totiž víza do schengenského prostoru z dřívějška a navíc mají rovněž dlouhodobá pracovní víza v USA. A jak uvedl poradce premiéra Fialy Tomáš Pojar, pro nevpuštění hokejistů z Ruska není jediný důvod.  

Sportovců se také zastala nově zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová: „Stojím na straně hokejových týmů San Jose Sharks a Nashville Predators, které se postavily za své ruské hráče. Děkuji českým hokejistům, kteří se vyjádřili stejně. Neuznávám princip kolektivní viny v žádné podobě. Čeští hokejisté také hrávali na mistrovstvích, a naši sportovci se účastnili olympiád, i když tu vládl totalitní režim. Nikdo je v účasti nediskriminoval," napsala k věci Hamplová a pokračovala:

„Do oblasti sportu, umění a dalších oblastí se vtahuje politika jen proto, že někdo chce dělat gesta, protože nemá v danou chvíli na víc, nebo se chce zviditelnit jako ten "spravedlivý" soudce. Stalo se ve sportu v historii vícekrát, ale vždy to křivilo fair play, protože to zasáhlo ty nejméně vinné," řekla dále Hamplová.

Také jsme psali:

Je vidět, že zdravý rozum ještě nevymřel, ačkoli je ho v dnešní době jako šafránu. A proto se třeba naši sportovní fanoušci dočkají dalšího klání, kdy se v příštím týdnu v Česku představí některé ruské tenistky na turnaji WTA v Ostravě. 

Možná by se měl Hašek vzpomenut, jak o Rusku hovořil před deseti lety, když hrál za hokejový tým HC Spartak Moskva. I tehdy vládl Rusku Vladimír Putin. To ale tehdy Haškovi nebránilo jít hrát do Ruska za lukrativní smlouvu. Na Rusko se dokonce velmi těšil: „Asi mě Moskva zajímá už z toho principu, jaká byla, jaké je Rusko dnes. Já se na to těším, že jsem tady nejenom od hokeje, ale těším se i na ty věci kolem. Pochopit, jak je možné, že před dvaceti lety bylo Rusko jinde nebo Moskva, jak vypadala a najednou, jak možné, že už je tam, kde je dnes," řekl tehdy Hašek. 

Sám Hašek tedy v Rusku za stejného „Putina" hrát mohl, stejně tak jako si užívat určitě v té době zaslouženého výdělku. Konec konců, nikdo mu nebránil podnikat, živit se tím, co umí. Dnes ale Hašek obrátil a mladým a perspektivním českým hokejistům už to samé dopřát nechce. S věkem nezmoudřel, jen se naučil měřit dvojím metrem.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif