Hnutí ANO zatím neví, jestli podpoří obrannou smlouvu s USA

politika

Hnutí ANO se zatím jasně nevyjádřilo, jestli podpoří obrannou dohodu České republiky s USA. Vyžaduje prý otevřenou diskusi. V pořadu Interview to prohlásil místopředseda sněmovního zahraničního výboru za hnutí ANO Jaroslav Bžoch.

Hnutí ANO zatím neví, jestli podpoří obrannou smlouvu s USA
Jaroslav Bžoch (ANO)
8. června 2023 - 08:14

Poslanec Bžoch je podle svých slov přesvědčen, že valná většina hnutí ANO smlouvu mezi Českou republikou a Spojenými státy podpoří.  

„Těch důvodů je několik. My samozřejmě, i naše bývalé vlády, jsme měli vždy to směřování stejné, naše politika se v tom nezměnila. Jsme jasným členem Severoatlantické aliance, která je pro nás důležitá, takže jsem přesvědčen o tom, že tuto smlouvu podpoříme,“ řekl poslanec Bžoch v pořadu Interview na ČT24. Také ale zdůraznil, že obranná dohoda s USA vyžaduje diskusi. 


„Ta smlouva je velmi důležitý dokument. Není to jen něco, co můžeme odhlasovat bez jakékoliv diskuse. Opravdu k tomu máme pár dotazů, které potřebujeme zodpovědět. Není to o tom, že ty dotazy závisí na tom, jestli tu smlouvu podpoříme, nebo nepodpoříme, náš cíl je jasný a USA jsou naším strategickým partnerem, to nikdo nepopírá. Na druhou stranu v tak důležitém dokumentu, který se týká pobytu cizích vojsk, což je velmi citlivá otázka v České republice, tak prostě máme konkrétní dotazy, na které potřebujeme odpovědět,“ dodal Bžoch.

Také jsme psali:

„A pokud Ministerstvo obrany nebo i pan premiér nedokáže na ty otázky odpovědět jasně, což bohužel ukázal pan premiér i v nedělní Partii, pak to dává prostor dezinformacím a zmatku v té veřejné diskusi, a to je samozřejmě problém,“ dodal místopředseda sněmovního zahraničního výboru za hnutí ANO Bžoch.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro XTV)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif