Jaroslav Bašta: Doktrina bezzásahovosti

politika

Výraz Zeitgeist, který se do češtiny nejčastěji překládá jako duch doby, se většinou skrývá za mnoha vzletnými slovy a ideologiemi. Naplno se projeví až v kritických situacích, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta: Doktrina bezzásahovosti
Jaroslav Bašta
7. srpna 2022 - 03:20

K zákonitostem paní historie patří, že pokaždé vyšle menší varovný signál, než nechá naplno dopadnout důsledky skryté hrozby. Žijeme v časech, v nichž se ti, kdož mají dostatek peněz a vlivu, rozhodli, že otočí běh dějin zpět. Zdá se, že se ještě nedohodli, kam až to bude. Ve Spojených státech by se spokojili s návratem před rok 1492, jak tomu nasvědčuje bourání soch Kryštofa Kolumba.
   
Radikální muslimové trvají na sedmém století, protože chtějí nastolit zlatý věk Islámu. Všechny tyto snahy překonávají zanícení ekologové, jejichž ideálem je naše planeta Země bez lidí. Ti umírněnější by se spokojili s návratem o pouhých dvanáct tisíciletí do střední doby kamenné (mezolitu) před vynálezem zemědělství. Proto v Evropském parlamentu navrhují zákaz orby, případně vybití hospodářských zvířat. Musím zdůraznit, že všechna radikální zelená náboženství nikdy nemluví o blahu a budoucnosti lidstva, ale pouze o záchraně planety.
   
Postupují malými krůčky. V České republice zelení radikálové se posledních třicet let snaží vytvořit z národních parků autentickou divočinu. Nechávají volné pole kůrovci a třeba ohni, aby po zhruba jednom století na místech jim svěřených vyrostl prales, který tam dle jejich přesvědčení před pár stovkami let byl. Zapomínají, že lesy nejen v našich pohraničních horách „kultivoval“ člověk již před 10 000 lety třeba vypalováním, vytvářením pasek a záměrnou výsadbou lísky jako zdroje potravy.
   


S důsledky této doktriny bezzásahovosti jsme momentálně konfrontování velmi dramaticky v Národním parku České Švýcarsko. Největší lesní požár v novodobé historii ČR dokázalo ideologicky podjaté vedení parku „připravit“ za pouhých 22 let existence této instituce pod heslem, že k divočině přece požáry patří. Všechno sice shoří, ale zase se to zazelená. Zejména když tam ta lidská havěť nebude mít pár let přístup.
   
V normálním státě by vedení parku skončilo před soudem, protože nedbalo opakovaných varování a nepostupovalo s péčí řádného hospodáře. U nás jim to nejspíš projde, protože se odvolají na klimatickou změnu. Nakonec vláda Petra Fialy se v ekonomice chová úplně stejně, také se drží doktríny bezzásahovosti, a směřuje ke stejným cílům – vytvořit z kultivované země hořící divočinu. Svedou to ovšem na Vladimíra Putina a Andreje Babiše. Proto je už mají na předvolebních bilbordech.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?