Jen si také kopněte, pane předsedo! Dokud se to ještě může

politika

Z některých článků, prohlášení a pořadů by se mohlo zdát, že v mediálním prostoru je dnes možné téměř všechno, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Lanz.

Jen si také kopněte, pane předsedo! Dokud se to ještě může
Zdeněk Lanz
17. května 2022 - 04:20

Nezasvěcený pozorovatel by dokonce mohl nabýt dojmu, že je u nás neomezená svoboda slova. Ale není tomu tak. V mediálním prostoru je sice možné téměř všechno, ale jenom jednosměrně. Téměř všechno mohou jen ti „publicisté“, kteří drží basu s oficiálními názory vládnoucí garnitury, či provozují, ostatně tak jako za socialismu – komunismu, konstruktivní kritiku. Ti ostatní jsou ostouzeni, uráženi a i velmi omezené možnosti prezentace jejich názorů jsou blokovány.

„Okopávání kotníků“ bývalému prezidentovi republiky Václavu Klausovi není nic nového, ale v poslední době se z toho stala jakási pochybná extraliga. Pomiňme trapné streamy jakéhosi vystudovaného žurnalisty a podívejme se rovnou do nejvyšších – tedy veřejnoprávních – pater našeho zpravodajství a žurnalistiky. V hlavním vysílacím čase dostává prostor „mnohahodinový pořad“ (alespoň podle názvu), v němž „zuřivá moderátorka“ nechává vybublat svým nenávistným pocitům.

Tak např. 24. dubna 2022 zahajuje „svůj“ pořad slovy: „Hvězda ruské propagandy. Český exprezident Klaus.“

Ale i tato úderná slova musí nutně vyblednout před prohlášením předsedy soudního orgánu ochrany ústavnosti. Stačí si jen přečíst příslušnou zprávu na ČTK. Ten se v rozhovoru rádia Frekvence 1 z 26. dubna 2022 vyjadřoval na dotaz moderátora, zda mu vadí některá vyjádření Klause nebo expremiéra Andreje Babiše v souvislosti s děním na Ukrajině. Rychetský řekl, že výroky Klause a Babiše nepovažuje za vhodné komentovat. „Dokonce jsem získal pocit, že ať přímo nebo nepřímo je ten Institut Václava Klause patrně z ruské strany nějak podporován finančně, a nepochybně hraje tedy roli, jak bych to řekl, stejnou jako ti ruští trollové, to znamená podpora něčeho, co je hanebné a barbarské, že si to skutečně nezaslouží žádným způsobem se snad tím vážně zabývat,“ řekl. Na dotaz moderátora, zda tím myslí přímo Klause, odpověděl, že ano.

Určitým zadostiučiněním může být alespoň to, že, jak ze zprávy ČTK vyplývá, Petr Macinka z Institutu Václava Klause podal na předsedu Rychetského trestní oznámení. Podle zprávy se domnívá, že se Rychetský dopustil pomluvy a případně i křivého obvinění.



V této souvislosti možná stojí za pozornost i zpráva ČTK ze dne 4. května 2022 Blažek bude jednat v Haagu o stíhání válečných zločinů na Ukrajině“. V úvodu zprávy se mj. hovoří o stíhání válečných zločinů na Ukrajině a také o tom, že ministr očekává, že válečné zločiny spáchané při ruské agresi budou i tématem českého předsednictví v Evropské unii. Ale není z ní patrné, zda se bude stíhání týkat i zločinů na Ukrajině před 24. únorem 2022.

A když už tam pan ministr bude (možná, že už tam byl, ale v době psaní tohoto článku jsem se o tom nikde nedočetl), bylo by možná rozumné jednat i o válečných zločinech, případně o podezření z jejich spáchání, alespoň třicet let nazpět. Včetně bombardování Svazové republiky Jugoslávie v roce 1999. Domnívám se totiž, že válečné zločiny se nepromlčují.  

A tak není vyloučeno, že spravedlnosti bude, byť s odstupem času, učiněno zadost.  

Buďme optimisty a věřme, že se k nám právo vrátí.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)






43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?